Szeptember 1-től Kovács Bernadett, az ÁOK IV. évfolyamos hallgatója a Szinapszis című hallgatói lap főszerkesztője. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöksége augusztus végén bírálta el a főszerkesztő feladatainak ellátására benyújtott pályázatot, és egyhangú támogatással választotta meg a posztra. A korábbi főszerkesztő Oláh Dániel és helyettese, dr. Békási Sándor 2009-től 2012-ig irányították az újságot, mindketten úgy érezték, ideje átadni a stafétabotot.

Oláh Dániel, dr. Békási Sándor

2009-ben ugyanígy pályázat útján nyerték el a posztot, de a körülmények egészen mások voltak. Amikor belevágtak, egyiküket a szerkesztőség építése, másikukat a kreatív munka, vagyis a design, a tördelés és a fotó érdekelte.
A saját kollégiumi szobámban kezdtük, mert a szerkesztőségnek nem volt még irodája és saját számítógépe sem. Az első másfél év lapszámai a kollégiumi szobában készültek, ebben az időszakban csatlakozott a csapathoz tördelőszerkesztőként Kovács Bernadett – idézte fel a kezdeteket Oláh Dániel.

Abban biztosak voltak, hogy át akarják alakítani az újságot, amit átvettek. Rögtön az induláskor megnövelték az ezres példányszámot, 2011 februárjától pedig a kétszínnyomásos kiadvány négyszínnyomásossá, vagyis teljesen színessé vált. Akkor nyerte el a jelenlegi formáját is a lap, amely jelenleg 3000 példányban jelenik meg. A volt főszerkesztő az átalakulás fontos állomásnak tartja, hogy Táncos Laci bácsi, a kiadó igazgatója fejlécet és a logót tervezett az újságnak.

Ugyancsak fontos állomás volt, amikor nagyjából másfél évvel ezelőtt a lapnak – a HÖK segítségével – saját szerkesztősége lett a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben. Erre azért is szükség volt, mert a kezdeti 2-3 főről a szerkesztőség 20-22 főre duzzadt. Kaptunk hozzá számítógépeket, nyomtatót, ami nagyban megkönnyíti a munkát – mondta el a volt főszerkesztő.

Oláh Dániel úgy látja: a Szinapszis tartalma és megjelenési formája tökéletesen passzol az egyetem hírnevéhez. Sosem akartuk a lapot a bulvár irányba vinni – szögezte le. Mint mondta, a hallgatóknak ma már igényük van a Szinapszisra és várják a megjelenését. Az újság egyébként minden kollégiumi szobába és minden karra eljut.

Dr. Békési Sándor szerint az elmúlt három év komoly fejlődési folyamat volt. Az egész garázsszerűen indult, majd kinőtte magát szerkesztőséggé. Ez a változás a lap kinézetén is ugyanúgy meglátszik. A nagyon retro kézinyomás, a hagyományos tördelés, és a nem túl modern oldalkép átalakult egy modern dizájnelemeket is felhasználó magazinos megjelenési formává – vélekedett. Hozzátette: még mindig sok mindenen lehet finomítani, de az a jó, hogy ezt valaki más teszi meg, friss lendülettel.

Elindítottunk valamit és az nagy öröm, hogy jön egy másik generáció, akiknek ez már természetes dolog. Szeretik a lapot, és innen folytatják a munkát – fogalmazott Oláh Dániel, aki a jövőben szerkesztőként segíti a lapkészítést. Dr. Békási Sándor képszerkesztőként marad az újságnál, időközben pedig dolgozni kezdett az E-learning Központban.

T-Sz.Sz.

A lap legfrissebb száma elérhető ezen a linken.