Fotó: attekovacs.com

Három hónap alatt ezer pedagógus képzését szervezi a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF) az úgynevezett Kölyök Atlétikai Program alkalmazására. Ez a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, ugyanis 2013-tól a mindennapi testnevelés keretében kötelező lesz a kölyökatlétikával legalább heti egy órában foglalkozniuk a pedagógusoknak az alsó tagozatban.

A résztvevő – általános iskola első négy osztályában oktató – pedagógusok elméleti és gyakorlati képzést is kapnak, valamint az iskolájuk egy harminc szerből álló eszközcsomagot. Ebben speciális dobóeszközök éppúgy találhatóak, mint gyermekeknek megfelelő diszkosz és gerely, valamint a képzéshez szükséges egyéb eszközök.

A Kölyök Atlétikai Programot a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta létre, Magyarországon a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honosította meg, és adta át a képzésindítás jogát a TF-nek. Így a pedagógus továbbképzési program a Szövetséggel együttműködésben történik – hangsúlyozta Szalma László, a projekt vezetője. Mint kiemelte: abból, ha a Kölyök Atlétikai Program mozgásanyagát beépítik a mindennapos testnevelésbe – és ezáltal a gyerekek megtanulnak például koordináltan futni, ugrani, dobni – a többi sportág is tud majd profitálni.

A program augusztus 01-én indult és országosan 7 helyszínen 40 képzési csoportban valósul meg. A most zárult hétvégével 17 turnusban 425 pedagógus kiképzése már megtörtént, a következő 23 turnusban pedig, november 4-ig, mind az 1000 pedagógus felkészítése befejeződik. A projekt további részét képezi a szakfelügyeleti rendszer kiépítése, működtetése, melynek szakmai felügyelője a MASZ.  Az ehhez szükséges költségeket, 250 millió forintot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza. DP

Galéria

1kép