A magyar helyszínelők idén is akcióba lépnek, ahogy a televízió-sorozatból ismert dr. Csont nevével fémjelzett nagy sikerű program és a „múmiavizsgálat” is várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Akik a több ezer éve halott vagy akár az élő emberi test rejtelmeire kíváncsiak, választ kapnak kérdéseikre a Semmelweis Egyetem legnépszerűbb programjain.

Az Üllői úton a CSI Hungary tart akciót, vagyis a magyar helyszínelők mutatják be mindennapjaikat. A bemutatóra tavaly a regisztráció megnyitása után tíz percen belül elkeltek a férőhelyek. Az érdeklődők egy rendőrségi szalagkordon mögül nézhetik idén is, hogyan állapítják meg a holttestről hogy gyilkosság áldozata lett-e, mikor és hogyan halt meg pontosan. Azt is láthatják, hogyan vizsgálják át alaposan a helyszínt az esetleges nyomok után kutatva, ha szerencséjük van még DNS mintát is vesznek a szemük előtt.

Idén kétszer annyi bonctermi bemutatóval várják a látogatókat.A tavalyi nagy érdeklődésre tekintettel ezen az egy éjszakán az Anatómiai Intézetben, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetben, a II. sz Patológiai Intézetben és az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetbe is bejuthatnak. Ez utóbbi vadonatúj bonctermében a televíziós sorozatból ismert dr. Csont helyébe képzelhetik magukat. Konkrét feladatokat kapnak majd, például csontmaradványok alapján készítenek biológiai profilt, azaz gyakorlati szempontból figyelhetik meg a klasszikus személyazonosítás lépéseit. A látogatóknak rá kell jönniük, hogy két csontváz közül melyik az előzetesen kapott rendőrségi jelentésben szereplő áldozat. Dr. Magyar Lóránt Gergely igazságügyi orvosszakértő vezeti idén is a látogatókat, akik az asztalokon lévő koponyákról is meg kell tippeljék, hogy melyik női, melyik férfi és nagyjából hány évesek lehetnek.

Régebbi csontokkal is találkozhatnak, sőt több ezer éves múmiákat csomagolhatnak ki virtuálisan a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán a látogatók. A múmiák belsejébe 3 dimenziós utazásra hívják őket. A CT-vel átvilágított testek vizsgálatakor láthatják a csontrendszer elváltozásait, kiderülhetnek a több ezer éve élt emberek betegségei is. Az Anatómiai Intézet múzeumában rablógyilkosok között barangolhatnak az érdeklődők. Sokáig itt őrizték a híres betyár, Rózsa Sándor és öccse, Rózsa András koponyáját is. A harminc perces vezetés alatt a legérdekesebb preparátumokat külön bemutatják.

Úgynevezett ambubabákkal is kísérletezhetnek az Egészségtudományi Kar demonstrációs termében az érdeklődők, vagyis életnagyságú, tüneteket produkáló babákon próbálhatják ki a mindennapos ápolási beavatkozásokat. Az érdeklődők részt vehetnek egy 20-30 perces interaktív bemutatón is, mely során lehetőséget kapnak a „páciens” normális és kóros paramétereinek észlelésére, monitorozására és a különböző beavatkozások segítségével történő kivitelezésére. A csecsemőszimulátort is megnézhetik és a szülészeti bemutatóval is várják őket.

Nemcsak múmiákat szeletelnek virtuálisan a Semmelweis Egyetemen, hanem élő testet is. A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben megmutatják, hogyan lehet „belenézni” egy élőlénybe, hogyan nyernek háromdimenziós képet egy állat anatómiai felépítéséről és élettani folyamatairól anélkül, hogy felvágnák. A SPECT/CT módszert és műszert mutatják meg, amelyet a humán orvosi vizsgálatokban is alkalmaznak.

A Semmelweis Egyetem programjainak letöltése

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján

CzR