Fotó: attekovacs.com

A Kutatók Éjszakáján több program is várja mindazokat, akik szeretnék megtudni az élet első kilenc hónapjának titkait. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán megismerhetik a meddőség kezelésének módszereit, megtudhatják, hogyan lehet a petefészekben többszörös tüszőérést elérni, vagy egyetlen hímivarsejtet egy petesejtbe fecskendezni, és létrehozni a régóta várt terhességet.

A gyermeket vállaló szülők napjainkban igényt tartanak a korszerű genetikai vizsgálatokon alapuló magzati diagnosztikára. A szűrőmódszerek egyre érzékenyebben és egyre nagyobb biztonsággal szűrik ki azokat a várandósokat, akiknél a magzati diagnosztikai vizsgálatok elvégzése indokolt, annak érdekében, hogy a beteg gyermek születését elkerüljék, és egészséges gyermekük születhessen. A program keretében a napjainkban alkalmazott invazív és nem-invazív mintavételi eljárásokon alapuló módszereket mutatja be az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.

Az emlőrák gyakori a rosszindulatú megbetegedés, nyolcból egy nőt érint, az azonban nem közismert, hogy fiatal nők, akár várandós anyák esetében is előfordulhat a betegség. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán a terhességi emlőrák fő jellegzetességeiről, a diagnózis és a kezelés sajátosságairól beszélgethetnek az érdeklődők.

A fiatal nők egyre korábbi életkorban kezdik a dohányzást, és jelentős részük a várandósság előtt és alatt sem változtat ezen a szokásán. A dohánytermékekben található közel négyezer mérgező anyag szabadon áramlik az anya és a gyermek szervezetébe, elmaradhat a magzati fejlődés, elhalhat a magzat, de fejlődési rendellenességek is kialakulhatnak, koraszülés is bekövetkezhet. Az Egészségtudományi Kar programján a vendégek megismerkedhetnek az egyik leggyakoribb egészségkárosító magatartásforma következményeivel, a megelőzés és leszokás lehetőségeivel. A kar azt is bemutatja, hogyan segíti a szülészeti demonstrációs terem a szülésznők gyakorlati oktatását, az érdeklődők bepillanthatnak a védőnők sokszínű mindennapi munkájába, és részt vehetnek olyan interaktív bemutatón is, amelynek során egy csecsemő-szimulátoron figyelhetik meg a normális és kóros paramétereket.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján a születés utáni percekre, órákra fókuszálhatnak az érdeklődők. Az előadás bemutatja, hogy milyen tünetei, következményei vannak az oxigénhiány okozta agyi működészavarnak, hogyan lehet megvédeni, helyreállítani az agy épségét. Az előadás középpontjában egy nagyon hatásos terápia, a hűtéses kezelés, az újszülöttek hibernálása áll. A szakemberek bemutatják azokat orvosi műszereket, amelyekkel a hűtést végzik, és a babák keringését és agyi működését monitorizálják a kezelés alatt.A „Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban” pályázat keretében (KMOP – 4.3.1/B – 11-2011-0002) ősztől jövő nyárig a klinikák koraszülött-intenzív osztályain a műszereket kicserélik, ami hozzájárul a kis súlyú, speciális kezelést igénylő babák életben maradásához, életminőségük javításához.

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján

SzZs