Budapesten és több nagyvárosban a parlagfű pollenkoncentrációja már elérte a figyelmeztetési szintet. A virágzás csúcsa augusztus második felében várható és egészen az első fagyokig elhúzódhat. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, a betegek száma egyre nő, a gyerekek közül már minden harmadik allergiás.

Az allergia kialakulását elsősorban a veleszületett hajlam, vagyis öröklött tényezők határozzák meg. Gyakrabban lesznek légúti allergiások, akiknek a családjában van asztmás vagy allergiás. Dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa szerint ennek ellenére nem törvényszerű, hogy a gyermek allergiás lesz, ha van allergiás a családban.

A hajlamon és a környezet pollenterhelésén túl egy sor egyéb külső hatás is befolyásolhatja az allergia kialakulását. Ide sorolhatjuk az aktív és passzív dohányzást, a rendszeres antibiotikum használatát, az egészségtelen táplálkozást és a fokozott stresszt, mert ezek mind gyengítik az immunrendszert. Tehát ezek kerülésével csökkenhet az allergia kialakulásának esélye.

Az anyatejes táplálás fontosságán túl a legtöbb szülő tudja, hogy az új ételeket fokozatosan kell bevezetni a gyermek étrendjébe. Azt viszont kevesen tudják, hogy azoknak, akik már allergiások vagy hajlamosak rá, szezonban érdemes bizonyos ételeket kerülni – parlagfű esetében ezek az ételek a görög- és sárgadinnye, a banán, a paradicsom, az uborka, a cukkini és a tök. Ezeknek a növényeknek az allergénszerkezete ugyanis hasonló a parlagfű virágporához, így elfogyasztva ugyanolyan allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetből, mint a parlagfű – ezt nevezzük keresztreakciónak.

Dr. Krasznai Magda szerint a hajlamon kívül allergiát kiváltó tényező az allergén jelenléte és mennyisége a környezetben. Ezért lényeges, hogy a gyerektábor vagy a nyaralás helyét ennek figyelembe vételével válassza meg a család, vagyis utazzanak lehetőleg a hegyekbe vagy tengerpartra nyaralni. A levegő pollen koncentrációja mellett a levegő tisztasága is igen fontos. Tény, hogy a nagyvárosokban arányosa a legtöbb az allergiás a magas légszennyezés miatt.

Az is előfordulhat, hogy minden óvintézkedés ellenére mégis allergiás lesz a gyermek. Dr. Krasznai Magda szerint ezen lehet változtatni, a tüneteken lehet enyhíteni. Tévhit ugyanis, hogy az allergia nem múlhat el, hogy az allergiából nem lehet kigyógyulni. A legtöbben valóban a tüneti kezelést ismerik (antihisztaminok, szteroid tartalmú készítmények), de valójában a megerősített immunrendszer le tudja győzni az allergiát, pontosabban meg tudja tanulni a „helyén kezelni” az allergént. Az allergia ugyanis az immunrendszer zavara. Azért alakul ki, mert a szervezet egyes anyagokat – mint például a parlagfű pollenje – „veszélyes idegenkén” azonosít, arra túlérzékeny módon, indokolatlanul reagál. Ezt a helytelen immunválaszt az úgynevezett specifikus immunterápiával módosítani lehet. Egy ugyanolyan elven működik, mint például az oltás: az allergén tisztított kivonatát juttatják be a szervezetbe (például folyadék formában a nyelv alá), fokozatosan növelve a dózist az immunrendszer megtanítható a helyes „válaszra”, arra hogy az ártalmatlan anyagra ne túlérzékeny módon reagáljon. Ilyen deszenzibilizáló kezelésekkel két-három szezon alatt a tünetek csökkenthetők, vagy teljesen megszüntethetők.

Jelenleg ez az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat. Különösen a bőr alá fecskendezett allergénekkel történő kezelésről gyűlt össze nagy mennyiségű tapasztalat, jelenleg viszont egyre inkább elterjedt a betegek számára is kényelmesebb nyelvalatti cseppekkel történő alkalmazási mód. Hazánkban jelenleg az allergénekkel szembeni túlérzékenység végleges megoldását ígérő immunterápia még elhanyagolt kezelési alternatíva.

CzR