„Miből lesz a cserebogár?” címmel koraszülött napot rendeztek július 28-án Budapesten, az Orczy Kalandparkban. A Koraszülöttek Napját nyolcadik alkalommal, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika felújítása miatt új helyszínen szervezték a koraszülöttek szülei, és a klinika munkatársai. A rendezvény dr. Paulin Ferenc ötletéből indult 2005-ben, azóta hagyománnyá vált.

Fotó: elsobabam.blogspot.hu

Dr. Nobilis András, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött-osztályának vezetője kiemelte: Az idei év több szempontból is különleges, hiszen megindult az Európai Unió támogatásával  egy fejlesztési pályázat, amely az egyetemen működő koraszülött osztályok életét megváltoztatja (KMOP – 4.3.1/B – 11-2011-0002), sikerült Magyarországon a tavaly öt ezrelék alá vinni a csecsemőhalálozást, és 2012-ben a WHO is kiemelten foglalkozik a koraszülöttek ellátásával, a koraszülöttség alakulásával.

Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, mind a mai napig a megszületett újszülöttek 8 – 10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya. Dr. Nobilis András a rendezvény kapcsán rámutatott: a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon

Forrás: II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikamegmentettük a korábban világra jött, kis súlyú betegeinket, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, kiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák. Ezért továbbra is küzdünk a koraszülések megelőzéséért, és a megszületett koraszülöttek fokozott védelméért. Nem olcsó dolog a koraszülések megelőzése és a koraszülöttek védelme, de kifizetődő, hiszen a megmentett életek egy – egy akár 100 évig is élő munkás kezet, szülőt, nagymamát, nagypapát jelentenek majd az országnak. Nem csak pénz, hanem rengeteg törődés és odafigyelés, és társadalmi összefogás szükséges a célok megvalósításához – hangsúlyozta dr. Nobilis András.

A rendezvény célja annak a tévhitnek az eloszlatása volt, hogy a koraszülöttek gyengék, lassúak, fogyatékkal élők. Meghívott szakemberek, sokat átélt családok mutatták be azt a fajta élni akarást, küzdeni vágyást, mely az inkubátorba kerülés óta jellemzi a koraszülött gyerekeket, és igyekeztek igazolni azt a tényt, hogy az időre született gyerekeknél semmivel sem értéktelenebbek. A kalandparkban az 1500 gramm súly alatt született gyerekek demonstrálhatták, hogy képesek megfelelni a velük szemben támasztott elvárásoknak, hogy a beléjük fektetett energia, a születésük óta tartó harc, a számos tréning és odafigyelés meghozza a gyümölcsét, és a társadalom teljes értékű, tanuló, dolgozó és egészséges tagjai lehetnek.

Forrás: II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

SzZs

Galéria

1kép