Ebben az évben Magyarországon rendezte nyári iskoláját az International Society for Motor Control (ISMC). A rendezvény hazai igazgatója dr. Laczkó József a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának docense aki a társaság korábbi külföldi rendezvényeinek előadója volt. Az idei, „IX. motoros szabályozás nyári iskola” rendezési jogát tavaly az ISMC Cincinattiban tartott konferenciáján sikerült elnyerni. A nyári iskola alapítója és társigazgatója dr. Mark Latash, a Pennsylvania State University professzora.

A nemzetközi társaság évente váltakozva egyik évben az amerikai kontinensen másik évben általában Európában rendezi meg Ph.D. hallgatók és fiatal kutatók számára a nyári iskolát. Idén az MTA tihanyi Limnulógiai Kutató Intézetének vendégházában tizenöt országból 36 hallgató és hat országból 8 előadó vett részt a négy napos rendezvényen. (Anatol Feldman, University of Montreal és Mindy Levin McGill University, Kanadából; Stan Gielen, Radboud University Nijmegen, Hollandiából; Slobodan Jaric, University of Delaware

Dr. Laczkó József

és Mark Latash, Pennsylvania State University, az USA-ból; Joseph McIntyre, Paris, Descartes University, Franciaországból; Gregor Schöner, Ruhr University, Bochum, Németországból és John Rothwell, University College London, Angliából).

A tudományos előadások az emberi mozgás szabályozását kutató multidiszciplináris tudományterületekkel foglalkoztak, igy szerepet kapott az idegtudomány, neromechanika, fizika, matematika, a mérnöki és sporttudomány is. Az esemény egyik támogatója a Semmelweis Egyetem volt. A három órás előadások kora délelőtt és késő délután kerültek megtartásra. Kora délután egyéb programokon vehettek részt az iskola hallgatói és oktatói (hajókirándulás, látogatás a Tihanyi Bencés Apátságban vagy egyszerűen úszás a Balatonban). A csodálatos környezetben a tó közvetlen partján levő helyszínen a az esti előadások után “garden party” hangulatban hajnalig tartó tudományos megbeszélések, komoly szakmai viták alakultak ki a résztvevő hallgatók és előadók közvetlen és kötetlen beszélgetései során.

A magyar hallgatóknak, köztük a Semmelweis Egyetem doktoranduszainak különleges lehetősége volt itthon személyesen, hosszasan beszélgetni a világ élvonalába tartozó számos tudóssal.

Forrás: dr. Laczkó József

SzZs