A Semmelweis Egyetem ÁOK jelnyelvi kommunikáció (orvosi jelnyelv) programja elnyerte az Európa Nyelvi Díj első helyezését és az ezzel járó díjazást. A döntés indoklása szerint a program hiánypótló a magyarországi jelnyelvoktatásban, és jól illeszkedik a siket paciensekkel való kommunikációs szükségletekhez, nagyban megkönnyíti a szakszerű betegellátást.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 2011 szeptemberében indult el az a speciális jelnyelvi kurzus, melynek célja, hogy a medikusok alapvető ismereteket szerezzenek a hallássérültek társadalmáról, kultúrájáról, kommunikációjáról. Rosivall László professzor, a SE Kórélettani Intézet igazgatója az orvosi jelnyelvi kommunikáció tantárgyat a hivatalos orvosképzési tanterv részeként választható tantárgyként akkreditáltatta. A speciális kurzus 1 kreditpontot ér, az elmúlt két félévben 142-en vizsgáztak sikeresen a tantárgyból.

A kurzus képzési anyagának kidolgozását három tapasztalt siket, jelnyelvoktató és egy jelnyelvi tolmács végezte el, egészségügyi, orvosi szakmai irányítás mellett. A tananyag DVD-vel egészül ki, mely az órán kívüli gyakorlást teszi lehetővé. Az oktatók munkáját jelnyelvi tolmácsok segítik annak érdekében, hogy az előadásokon a hallgatók és az oktatók megértsék egymást.

T-Sz.Sz.