Összesen 2725 hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem hat kara a szeptemberben induló képzésekre; közülük 2318-an államilag finanszírozott, 407-en költségtérítéses képzésre nyerhetnek felvételt – derült ki a 2012-es ponthatárok megállapítását, vagyis a ponthúzást követően.

Dr. Hunyady László általános rektorhelyettes hangsúlyozta: az államilag támogatott hallgatók száma a tavalyihoz képest összességében 121-el nőtt, s az osztatlan képzésekre lényegesen több hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Csak az általános orvosképzést hatvannéggyel több államilag finanszírozott hallgató kezdheti el, mint tavaly. Ennek a hátterében azok a központi intézkedések állnak, melyek következtében számos területen jelentősen csökkentek az államilag finanszírozott keretszámok, míg az orvos- és egészségtudományi területen (a műszaki, informatikai és más természettudományos képzésekhez hasonlóan) nőtt a felvehető államilag finanszírozott hallgatók száma – jegyezte meg dr. Hunyady László.

Az Általános Orvostudományi Karon idén 435 lett a ponthatár, 437 hallgatót vesz fel a kar államilag finanszírozott, míg 12-öt költségtérítéses képzésre.

A legmagasabb pontszámot, 438-at, a Fogorvostudományi Kar államilag finanszírozott képzésére jelentkezőknek kellett elérniük; ide 100-an nyerhettek felvételt, míg 12 költségtérítéses hely lesz.

A Gyógyszerésztudományi Karon 403 lett a ponthatár, itt 168-an államilag finanszírozott, míg 2-en költségtérítéses hallgatóként kezdhetik majd meg tanulmányaikat.

A többi kar képzései iránt is nagy volt az érdeklődés, a felvett hallgatók száma a legtöbb képzésben meghaladta az előző évi létszámot – mondta az általános rektorhelyettes. „Összességében elmondható, hogy maximális kapacitással indul a következő tanév. A karok igyekeztek eleget tenni annak az igénynek, hogy növeljék a hallgatók számát, és kapacitásaik végső határáig elmentek a felvehető hallgatók létszámát tekintve” – mutatott rá az általános rektorhelyettes. Mint megjegyezte, ez egyes esetekben azzal járhat, hogy a csoportok nagy létszáma miatt az intézeteknek mérlegelniük kell majd, hogy tudják-e a gyakorlatokon azokat az évismétlő hallgatókat fogadni, akiknek csak vizsgázniuk kell, mert már korábban megszerezték a félévaláírást. „Az osztatlan képzésre még több államilag finanszírozott hallgató felvételére is lehetőség lett volna, a létszám magállapításakor azonban fontos szempont volt, hogy csak annyi hallgatót vegyünk fel, mely létszám mellett a képzés színvonala is biztosítható” – fogalmazott. DP

A Semmelweis Egyetem képzéseinek 2012. évi ponthatárai ide kattintva tekinthetőek meg.