Csaknem háromszáz hallgató kapott oklevelet a  Semmelweis Egyetem Egészségtudomány Kar nyilvános ünnepi ülésén.  Az eskütétel után dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar dékánja átadta a frissen végzettek okleveleit, dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora kézfogásával diplomásokká avatta őket.

Az idei évben 24 ápoló, 76 gyógytornász, 11 angol nyelvű gyógytornász, 39 dietetikus, 7 mentő, 24  szülésznő, 31 népegészségügyi ellenőr, 18 védőnő, 6 képalkotó diagnosztikai analitikus, 27 optometrista, 6 okleveles ápoló, 11 okleveles táplálkozástudományi szakember, 8 egészségügyi projektmenedzser végzett.

Dr. Mészáros Judit dékán ünnepi beszédében felhívta a diplomások figyelmét arra: ne hagyják abba a tanulást. „Tudni kell a szakmát, s mellé nyelvet, nyelveket – Európában európaiként! Tudom, Önök most az öröm, a boldogság pillanatait élik – ragyogjon is a tekintetük tovább s még tovább, szívből kívánom. De ne feledjék szavaimat: ha el is tolták maguk elől tegnap a könyvet fellélegezve, holnap, holnapután nyúljanak utána, s ébresszék fel újra tudásvágyukat! Régi rögeszmém, hogy egy felsőoktatási intézmény – így Karunk, szép alma materük is – ne csak szakmai műhely, de általában véve is értelmiségképző intézmény legyen. Világhírű egyetemünk részeként ezt teljesíteni alapvető elvárás, lehetőség és igény velünk szemben: mi igyekeztünk ezt teljesíteni.”

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara 2007-ben elnyerte az Európai Kulturális Ügynökség Transzatlantis Program pályázatát. A transzatlanti mobilitási program célja, hogy a résztvevő egyetemek legtehetségesebb ápolóhallgatói számára lehetőséget teremtsen az anyaintézmény BSc diplomájának megszerzése mellett a tengerentúli ápoló diploma megszerzésére is. Ebben a tanévben három amerikai hallgató – Naomi Wallnau, Michelle Baldwin, Elisabeth Maher, valamint egy magyar hallgató Bednár János végezte el sikeresen az Atlantis programot, így átvehették magyar és amerikai ápolói okleveleiken kívül az Atlantis program elismerő tanúsítványát is.

Az Egészségtudományi Kar elismerő oklevelét kapta Prókai Lilla gyógytornász és Orbán Csaba táblálkozástudományi Szakember, akik a Kari Tudományos Diákköri Konferencián kiemelkedő tudományos tevékenységről adtak számot.

Az ünnepi ülésen hirdették ki „Az Év Egészségügyi Szakdolgozója 2012” pályázat győzteseit is. Egyéni kategóriában Milisitsné Tátrai Beatrix alapellátás, Czikó Gáborné járóbeteg-ellátás, Eisenhauerné Fördős Andrea fekvőbeteg ellátás, Imre Sándor helyszíni sürgősségi ellátás,  csoportos kategóriában pedig a Vasútegészségügyi NKK Kft. Pécsi Egészségügyi Központ Járóbeteg Szakorvosi Rendelőintézetének szakdolgozói csapata kapta meg az Astellas-díjat. Burnyóczki Elza egyetemi területi gyakorlatvezetői, a Gróf Tisza István Kórház Központi Aneszteziológiai-Intenzív Betegellátó Osztály, és a dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Osztály szakdolgozói csoportja az ünnepségen MESZK kamarai csoportos különdíjat vehetett át.

SzZs