Öt professzor domborművét leplezték le az EOK Aulában, melyek a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Semmelweis Egyetem által közösen kiírt domborműpályázat győztes alkotásai.

Dr. Kellermayer Miklós rektorhelyettes az ünnepségen úgy fogalmazott: az EOK aula nemes elődök arcképcsarnoka, ami méltó emléket állít a példaképeknek. Olyan példaképek ők, akiknek a jelenléte szinte itt vibrál közöttünk – hangsúlyozta.  Idézte egy legendás pécsi professzor szavait, aki szerint az egyetemi tanár feladata, hogy inspiráljon és bevezesse a hallgatókat a tudományos kutatás műhelyeibe. A rektorhelyettes szerint erre nem mindenki képes, és nem mindegy, hogy az egyetem kit bíz meg ezzel a feladattal. Romics László, Bálint Péter, Krompecher Ödön, Szabó László és Sós József igazi példaképek, akik méltóak voltak erre a feladatra – vélekedett.

A rektorhelyettes úgy látja: manapság nem divat példaképet választani vagy példaképként élni. A mai világban „sztárocskák és celebek” vannak, akiket elfelejt a média, ha a haszonszerző képességük csökken. A példaképek nem ilyenek, hanem hivatkozási pontok és iránytűk. Szerencsés az a nemzedék, amely példaképektől tanulhat az egyetemen. Mindannyiunknak azt kívánom, hogy megadassék: igazi példaképekre tekinthessünk, egyúttal azt is, hogy alázattal ismerjük fel a pillanatot, amikor mi magunk példaképpé válhatunk – fogalmazott dr. Kellermeyer Miklós.

Dr. Kőnig Frigyes, a Képzőművészeti Egyetem rektora egyebek mellett arról beszélt, hogy a kultúra, akárcsak a növény, a gyökerei által táplálkozik. Ez nagyon fontos a portrék elkészítésénél is. Komoly szakmai-művészeti probléma valakiről jellegzetes arcképet csinálni, meg kell tanulni, hosszadalmas, komoly, múltban gyökerező hagyomány szükséges hozzá – szögezte le.  

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázó hallgatóknak egyszerre van materiális és spirituális feladata, amit úgy kell megoldaniuk, hogy sokszor mindössze egy fényképet kapnak hozzá. A jó portré nemcsak kifejező, hanem él, van kisugárzása – tette hozzá a rektor.

 A nyertes domborművek:

Demcsák Dóra Vanda: Romics László portré
Magyari Balázs: Bálint Péter portré
Dobrovics Alexandra: Szabó László portré
Hitter Magdolna: Krompecher Ödön portré
Molnár Ernő: Sós József portré

T-Sz.Sz.