Ünnepi tudományos ülésen köszöntötték kollégái és barátai dr. Kopper Lászlót 70. születésnapja alkalmából a SE I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében.

Örömódához hasonlította a születésnapi összejövetelt az egyetemi tanár, aki azt mondta, megtisztelő volt számára, hogy egy ilyen esemény ünnepeltje lehetett. Tudományos ülés volt, de személyes jellegű, szeretetteljeses légkörben. Alkalmat adott a visszatekintésre, és arra hogy örüljünk egymásnak – fogalmazott.
Dr. Kopper László hozzátette: ha visszanéz, pozitív életutat tudhat maga mögött, ilyen családi környezetben nőtt fel, és most is így él szeretteivel. Emellett persze a szakmai környezet, az egyetemi funkciókkal járó kihívások is sok sikerélményt hoztak, barátokkal, együttműködő kollegákkal és persze tehetséges tanítványokkal. Bármilyen komoly próbával kellett szembenézni, a humor, olykor szarkasztikus, sohasem hiányzott.

A professzor úgy véli, a 65. születésnap nagyobb változás az ember életében, mint a hetvenedik, akkor köszön le ugyanis a vezetői pozícióról. Mint mondta, szerencsésnek tartja magát, mert azóta is részt vesz a szakmai munkában, az ilyen jellegű teendői nem csökkentek. A változás leginkább abban volt tetten érhető, hogy szabadabb lett. Több ideje van a családra, az unokákra és a barátokra Jut idő teniszezni, futni. Nem az élet értelmét keresem, hanem az értelmet az életben – idézte összegzésként az egyik kedvenc íróját.

Dr. Kopper László arra a kérdésre, hogy az írásra is lett-e több ideje, azt felelte: az utóbbi két-három évben megszaporodtak a szakmai könyvek, amelyek kihívást jelentenek a számára, mivel paradigmaváltás megy végbe azon a tudományterületen, amivel foglalkozik. Ha pedig nem ezekre a könyvekre vonatkozott a kérdés – tette hozzá -, hanem az általa jegyzett krimikre akkor az a válasz, hogy van már a fejében egy új történet.

Dr. Kopper László a Semmelweis Napon Professor Emeritus címben részesült.

T-Sz.Sz.