Ünnepélyes tudományos üléssel köszöntötték 70. születésnapján dr. Nagy Zoltánt a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának előadótermében.

Dr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében a professzorral kapcsolatos friss személyes benyomásait idézte fel; egyebek mellett azt, hogy mekkora lendülettel kalauzolta őt végig az általa vezetett Országos Idegtudományi Intézetben. „Izgalmas pont a hetven év, főként, mikor azt lehet látni valakin, szó sincs arról, hogy nyugdíjba vonulna, ellenkezőleg, inkább tele van tervekkel és duzzadó energiával, amiből a fiatalabbaknak erőt kell meríteniük” – fogalmazott az egyetem rektora, aki kitért arra is: méltatlannak érzi, hogy legalábbis a felsőoktatásban a 70 év egy mesterséges határvonalat jelent az életben. A rektor egy időről szóló Devecseri Gábor idézettel köszöntötte a professzort.

Dr. Valikovics Attila, a Magyar Stroke Társaság titkára szintén az időről beszélt, hiszen azok számára, akik stroke-al foglalkoznak, „az idő az agy”, ezért állandó a versenyfutás az idővel. Mint arra dr. Valikovics Attila emlékeztetett, dr. Nagy Zoltán professzor nemcsak alapítója a Magyar Stroke Társaságnak, de örökös és tiszteletbeli elnöke is. Számos alkotás fűződik a nevéhez, így például az Agyérbetegségek Országos Központjának létrehozása, a Közép- és Kelet Európai Stroke Társaság megalapítása, a stroke-kal kapcsolatos terápiás lehetőségek összefoglalása. A tudomány területén való elhivatottsága egyértelmű, jól tudja ötvözni a klinikai kutatások és az elméleti stroke kutatás eredményeit – hangsúlyozta a társaság titkára.

Dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Ady Endre Új vizeken járok című versének egy részletével köszöntötte a professzort. Mint mondta, ezek a sorok jutnak eszébe az örökösen előre tekintő, a világot folyamatosan jobbítani törekvő, mindig új utakat, új lehetőségeket kereső Nagy Zoltán professzor 70. születésnapján. Egy igazi kapitány nem tekint vissza, nem ijed meg a viharoktól, képes akár szembeszélben is irányítani hajóját. Dr. Nagy Zoltán ezt teszi fáradhatatlanul, orvosként, egyetemi oktatóként, tanszéki csoportvezetőként, doktori program vezetőként, tudós kutatóként, laborvezetőként, intézményvezetőként egyaránt – mondta dr. Merkely Béla. Mint hozzátette: nagy szerencse, hogy öt évvel ezelőtt dr. Nagy Zoltán a Városmajori Klinikán kötött ki, s kutatásait, amelyek az agyi érbetegségek gyógyítását célozták meg, integrálja a kardiovaszkuláris kutatásokkal.

Dr. Nagy Zoltán jelenleg a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Centrumának kutatási igazgatóhelyettese, a Vascularis Neurológiai Tanszéki Csoport vezetője. Emellett a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a Bioelektromos Képalkotó Laboratórium kutató professzora, valamint az Országos Idegtudományi Intézet igazgatója. DP

Galéria

1kép