Kétszázadik alkalommal ül a magyar válogatott kispadján dr. Szilágyi György a június negyedikei, írek elleni mérkőzésen. Dr. Szilágyi György a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet munkatársa, a Foglalkoztatás-Egészségügyi Szolgálat igazgatója 1989-ben került az A-válogatotthoz Bicskei Bertalan első kapitányként töltött mérkőzésén, amikor szintén az írek ellen játszott Magyarország. Sportorvosi pályáját a Ferencváros birkózóinál kezdte, majd a birkózó-válogatott mellett dolgozott Hegedűs Csaba kérésére.

Balról: Egervári Sándor szakvezető, dr. Szilágyi György csapatorvos, Andrusch József kapusedző MTI/EPA - Fotó: Andy Rain

Az 1989-es írek elleni meccsre ma már úgy emlékezik: „Ott lettem először válogatott”. Azóta 13 kapitánnyal dolgozott együtt, így Glázer Róberttel, Jenei Imrével, Mészöly Kálmánnal, Puskás Ferenccel, Csank Jánossal, ismét Bicskei Bertalannal, Gellei Imrével, Bozsik Péterrel, Várhidi Péterrel, s most Egervári Sándorral. Az Aranycsapat kapitánya különösen közel állt a szívéhez. Az 1993-as, dublini – tehát megint csak írek elleni – mérkőzés előtt a hangosbemondó bemutatta a futballtörténelem egyik leghíresebb játékosát, Puskás Ferencet. Nehéz volt meghatódottság, könnyek nélkül figyelni, ahogy a 25 ezres publikum tagjai szinte vigyázz állásba vágják magukat a név hallatán, s az akkori szövetségi kapitánnyal, az angolokkal középső védőként világbajnoki címet nyert Zsiráffal, azaz Jackie Charltonnal az élen dübörgő tapssal köszöntik – emlékszik dr. Szilágyi György, aki szintén megtapasztalhatta Puskás eredeti humorát, vagány beszólásait

Dr. Szilágyi György ma már joviális derűvel emlékezik a kezdeti viccelődésre azzal kapcsolatban, hogy a patológián dolgozik, s hogy az újságírók egyike is jó poénnak érezte leírni: „Kórboncnok kezében van a válogatott”.

Dr. Szilágyi György az elmúlt 23 évben rengeteg kiváló futballistával dolgozott együtt, mint mondja, Détári Lajos, Nyilasi Tibor, Kiprich József, vagy Vincze István, illetve a maiak közül Király Gábor különösen közel áll a szívéhez, de – mint mondja – jóban volt mindenkivel, amire nagy szüksége is volt a pályája során, bizalmi poszt az övé.

Jövővel kapcsolatos terveiről dr. Szilágyi György elmondta: ha visszavonul, könyvet szeretne írni a nemzeti együttesnél szedrzett élményeiről.

SzZs

Forrás: mlsz.hu, magyarhirlap.hu