Május 31-én megkezdődött az átadás-átvétel, a Szenátus elköszönt a volt rektortól, és így június 1-jétől teljes körű felhatalmazással dr. Szél Ágoston, eddigi általános rektorhelyettes vezeti a Semmelweis Egyetemet. Dr. Szél Ágoston honlapunknak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy rektori pályázatának két kulcsszava a stabilitás és az együttműködés. Mint hangsúlyozta, e gondolatok ma talán még aktuálisabbak, mint a pályázat benyújtásakor.

Fotó: attekovacs.com

Az együttműködéssel, illetve az ebben rejlő jelentős tartalékokkal kapcsolatban az új rektor szerint fontos látni, hogy az egyetem nem önmagában áll, hanem a karok az építőkockái. Mint arra a Szenátus előtti meghallgatásán is kitért, „a hat karnak természetszerűen együtt kell működnie, segíteniük kell egymást. Fel kell ismernünk azokat a pontokat, ahol a hat kar tevékenysége úgy egészíti ki egymást, hogy akár közös pályázatokat, tudományos projekteket, közös képzéseket tudnak indítani.”

Hangsúlyozta, hogy munkája során kiemelten számít a karok dékánjaira, akik a jövőben részesei lesznek a stratégiai döntéseknek. Az új rektor úgy fogalmazott: várhatóan külön dékáni értekezlet is lesz, amelyen rendszeres időközönként a dékánokkal együtt tekinti majd át az aktuális kérdéseket.

Az azonnali és sürgető feladatokról szólva kiemelte az intézményfejlesztési tervet, amelynek elkészítési határideje június 30-a. Gyakorlatilag e dokumentum alapján sorolja be a fenntartó az egyetemeket a különböző finanszírozási kategóriákba. Végső soron ezen múlhat majd az is, hogy megtarthatja-e a Semmelweis Egyetem a kutató-elitegyetem címet, amely rendkívül fontos prioritás.

Kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az egyetem stabilitása és egysége, éppen ezért dr. Szél Ágoston fontosnak tartja, hogy – az eddigi gyakorlatnak megfelelően, továbbra is – az egyetem rektora álljon a klinikai központ élén. A jelenlegi szervezeti és működési szabályzat ugyanakkor ebből a szempontból különbséget tesz klinikus és nem klinikus rektor között. Az ennek feloldásához szükséges kodifikációs munka június végére zárulhat le. Addig dr. Szél Ágoston rektori utasításban rögzíti, hogy jogkörénél fogva a klinikai központ vezetésének feladatát – rektorként – ő látja el június 1-jétől, a megfelelő szakmai segítőkkel. A klinikai központ irányításában a klinikákkal rendelkező karok (ÁOK, FOK) és emellett a GYTK vezetőire is támaszkodni fog majd.

Az új rektor kitért arra is, három kiváló és elismert szakembert kért fel arra, hogy adja be pályázatát a meghirdetetett rektorhelyettesi posztokra: az oktatásért is felelős általános rektorhelyettesi pozícióra dr. Hunyady Lászlót (Élettani Intézet, igazgató), klinikai rektorhelyettesnek dr. Gál Jánost (Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, igazgató), tudományos rektorhelyettesnek dr. Molnár Mária Juditot (Molekuláris Neurológiai Klinika, igazgató).

Szél Ágoston pályázatából kitűnik az is, hogy a kutatómunka területén is kiemelt jelentőségűnek tartja az együttműködést. A dokumentumban egyebek mellett arról ír: a kutatóegyetemi cím és az ahhoz társuló összetett kutatási program végrehajtása során nyilvánvalóvá vált, hogy a viszonylag nagyszámú, de elaprózott kutatócsoport sokkal hatékonyabban végezhet nemzetközi szintű kutatómunkát akkor, ha az egyetemen belül nagyobb, jól körülhatárolt kutatóhálózatba kapcsolódva, koordináltan tevékenykedik. Ennek megvalósításához szintén a karokon átívelő kutatóhálózatok és a karok feletti pályázati célkitűzések megvalósítását látja megfelelő eszköznek. Az új felsőoktatási koncepció és kapcsolódó pályázati lehetőségek jó kihasználása további, egyetemeken is átnyúló, térségek és tudományterületek összekapcsolását biztosító együttműködéseket preferál.

A rektor különösen fontosnak tartja az egyetem magyar és idegen nyelvű oktatási tevékenységét, amely a Semmelweis Egyetem nevének országon belül és külföldön egyaránt hatalmas ismertséget és elismertséget ad. Dr. Szél Ágoston azt mondta: az oktatás minőségének fenntartása, valamint a hallgatói igények és elvárások minél hatékonyabb szolgálata érdekében nagy súlyt kíván fektetni a hallgatókkal való rendszeres eszmecserékre, akár egy-egy konkrét kérdésre összpontosítva, akár a felsőoktatást és a hallgatói életet érintő általános problémákat megvitatva.

Dr. Szél Ágoston rektori pályázatát és megválasztását egyhangúlag, 37 igen szavazattal támogatta március 29-i ülésén az egyetem Szenátusa. Az új rektor július 1-jével lépett volna hivatalba, azonban mint emlékezetes: dr. Tulassay Tivadar április 1-jén, mandátumának lejárta előtt három hónappal, lemondott rektori tisztségéről. A miniszter nem fogadta el a lemondást, azt közölte, hogy a törvény adta lehetőséggel élve május 31-éig igényt tart az egyetemi vezető munkájára. A június 1-étől kezdődő szűk egy hónap egyfajta átmeneti időszak lesz, dr. Szél Ágoston hivatalos pozíciója a június 29-i ünnepélyes beiktatásáig megválasztott és megbízott rektor lesz, ugyanakkor már mostantól teljes jogkörrel felhatalmazva látja el a rektori feladatokat az egyetem élén.

Dr. Szél Ágoston korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy klasszikus értelemben vett reneszánsz embernek tartja magát, aki büszke humanizmusára és emberszeretetére, vagyis értékrendjében központi szerepet játszik a hallgatók, a betegek és a munkatársak iránti alázat. Rektorrá választását követően természetesen nagyon sok döntést kell hoznia, de – nem feladva a célok szentségét – arra törekszik majd, hogy csökkentse a konfliktusokat és az érdeksérelmeket – mondta. „A humanizmusnak sugároznia kell egy vezető mentalitásából, akkor hiteles egy vezető, ha mindenki érzi rajta, hogy a közösség, a hallgatók és a betegek érdekében cselekszik” – mondta. DP