Nyilvánosságra hozták a 2012. évi pályázat eredményeit, eszerint július 1-jétől tíz egyetemen összesen 21 kutatócsoport kezdheti meg működését, öt éven keresztül a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, összesen 600 milliós költségvetéssel. A legtöbb támogatott kutatócsoport – szám szerint 4-4 – a Semmelweis Egyetemen és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen kezdi el a munkát. A kutatócsoportok közül nyolc a matematikai és természettudományok, nyolc az élettudományok és öt a humán- és társadalomtudományok területén dolgozik. Az élettudományok kategóriában támogatott nyolc kutatócsoportból négy a Semmelweis Egyetemen működik.

Fotók: attekovacs.com

A legmagasabb pályázati támogatást, évi 43 millió forintot, dr. Hunyady László (SE Élettani Intézet, igazgató) kutatócsoportja nyerte el, amelynek kutatási témája a G-fehérjéhez kapcsolt receptorok jelátvitele és szabályozása.

A dr. Kéri György (SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) vezette kutatócsoport évi 40 millió forintot nyert el az MTA pályázatán, az ő témájuk: a jelátviteli terápia daganatos és metabolikus szindróma betegségekben.

Dr. Kellermayer Miklós (SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, igazgató) kutatócsoportja évi 35 millió forintos támogatást kapott, a pályázatban elsősorban membránfehérjék, illetve lipid- és fehérjemolekulák közötti kölcsönhatások biofizikai vizsgálatát tervezik. A mérések egyedi molekulákon és élő sejteken történnek. A pályázati támogatás kilenc kutató állását fogja finanszírozni.

Évi 30 millió forintos támogatásban részesült a dr. Tímár József (SE II. Sz. Patológiai Intézet) vezette kutatócsoport, amelynek témája a daganatok terjedésének molekuláris jellemzése. A munka az I. Sz. Patológiai és Rákkutató Intézettel együttműködésben folyik majd. Az I.Sz. Patológiai Intézetben a hematológiai daganatok, leukémiákat, limfómák elemzése folyik majd, míg a II. Sz. Patológiai Intézet elsősorban a szolid daganatokra (például vese-, tüdő-, emlőrák, melanóma) fókuszál. A kutatások során felmerülő molekuláris célpontok új terápiák célpontjaivá válhatnak majd.

Amellett, hogy érvényesül egyfajta szakmai folytonosság is, a most elnyert pályázat segítségével új témavezetőkkel új tematikák és kutatócsoportok indulnak útnak – tájékoztatta honlapunkat dr. Kellermayer Miklós, tudományos, innovációs és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes.

A Semmelweis Egyetemen az új nyertesekkel együtt 6 MTA által támogatott kutatócsoport működik. A múlt évben a dr. Tulassay Tivadar (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, igazgató) és a dr. Rácz Károly (II. Sz. Belgyógyászati Klinika, igazgató) által vezetett team-ek nyerték el az öt évre szóló támogatást. DP/mta.hu