Kormos Ágnes

A klinikavezető főnővérek által megküldött adatok alapján, 2011-ben csaknem 1700 szakdolgozó teljesített szolgálatot a Semmelweis Egyetem fekvőbeteg osztályain, míg a járóbeteg-osztályokon 440-en dolgoztak. A szakdolgozói összlétszámhoz viszonyítva az egyetemi, főiskolai és emelt szintű szakképesítésűek aránya 74,89%-os, a közép és alapfokú szakképesítésűek aránya pedig 22,51%.

Kormos Ágnes, ápolási igazgató a 2011-es adatokkal kapcsolatban elmondta: bár a szakdolgozók száma sajnos folyamatosan csökken, az egyetem elmondhatja magáról, hogy jól képzett ápolókkal dolgozik. Az igazgatóság a képzési igény felmérése alapján, a prioritások figyelembe vételével, folyamatos iskolázza be a kollégákat, ezáltal biztosítva a betegellátás biztonságát és színvonalát. 2010 óta 141 dolgozó vesz részt szakképzéseken, és szerzi meg folyamatosan emelt szintű szakképesítését, idén 53 szakdolgozó kaphat bizonyítványt.

A szakképzések mellett az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság kreditpont szerző továbbképzéseket is szervez, amelyeken az egyetem dolgozói szintén térítésmentesen vehetnek részt. Január elsejétől megváltozott a szakdolgozók továbbképzési rendszere, emelkedett a ciklusonként kötelezően megszerzendő kreditpontok száma – emelte ki Kormos Ágnes. Az új továbbképzési rendszerben a kötelező szakmacsoportos továbbképzések szervezése az igazgatóság új feladata lesz, de emellett, természetesen – az előző évekhez hasonlóan –  a szabadon választott továbbképzések keretében, szakmai konferenciáinkat is szervez, melynek köszönhetően egy továbbképzési ciklus alatt, valamennyi szakdolgozó elegendő kreditponthoz juthat. A hosszú évekre visszatekintető hagyomány szerint adecemberi Szülésznő- Védőnő- Gyermekápoló Konferencia mellett, minden év tavaszán, az Ápolói Konferenciák keretében különböző témában szervez az igazgatóság továbbképzést, idén, május 30-án a szív- és érrendszeri betegek ápolása, gondozása kerül fókuszba. 2011-ben 668 szakdolgozó vett részt az Ápolási Igazgatóság szervezésében továbbképzésen, de más egészségügyi intézményekből, akár több száz kilométer távolságból is érkeztek résztvevők.

A tanfolyamok, képzések mellett 2010-ben az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság elkezdte az egységes ápolási protokollok, munkautasítások kidolgozását is, amelyek a szakdolgozók munkáját segítik. Ezen kívül elkészült tizenegy egységes, az alapfeladatokat tartalmazó munkaköri leírás, melyet minden klinikavezető főnővér a klinika saját, speciális feladataival bővíthet. Kormos Ágnes közölte: tervezik az ápolási dokumentáció egységesítését, valamint egy betegelégedettségi vizsgálat lefolytatását az egyetemen, melyhez a felmérő kérdőívet már korábban kidolgozták.

SzZs