A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának legmagasabb kitüntetésében, „Árkövy Jutalomdíj és Emlékéremben” részesült dr. Varga Gábor, a SE FOK Orálbiológiai Tanszékének vezetője. A díj átadása előtt dr. Fejérdy Pál, a Fogorvostudományi Kar dékánja mutatta be dr. Varga Gábor szakmai életútját, emlékeztetve arra, hogy kutatásainak legújabb iránya a fogpulpából származó őssejtek izolálása, jellemzése, s ezek alkalmazása szöveti regenerációs rendszerekben.  Mint kiemelte, dr. Varga Gábor közleményeinek száma 135, amelyek kumulatív impakt faktora közelít a kétszázhoz. A professzor számos sikeresen végrehajtott kutatási projekt irányítója, több tudományos társaság, így például a Magyar Élettani Társaság, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság tagja, szerepet vállal a Magyar Fogorvosok Egyesületének vezetőségében, 2010 óta pedig a Fogorvostudományi Kutatások Nemzetközi Szövetsége (International Associaton for Dental Research, IADR) kontinentális divíziójának elnöke.

Dr. Varga Gábor úgy fogalmazott: nagyon megtisztelőnek tartja a címet, különösen azért, mert alapvetően a tudomány más területéről érkezett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár ő kapta az elismerést, az sok-sok munkatársa együttműködésének szól. A professzor a díjról beszélve emlékeztetett arra, hogy Árkövy József (1862-1922) volt a magyar egyetemi szintű, sztomatológiai szemléletű fogorvos-oktatás, s a tudományos szintű fogorvoslás megalapítója, aki nemcsak kiemelkedő oktató volt, hanem a saját korának kiemelkedő kutatója is. Ő volt a magyar fogorvosi szaknyelv egyik úttörő művelője, a modern, világszínvonalú fogorvoslás hazai bevezetője.

Dr. Varga Gábor a díjátadón „Fogat fogért… – az emberi fogeredetű őssejtek regeneratív biológiai potenciálja” címmel tartott előadást. A professzor fogeredetű őssejtekkel összefüggő kutatásáról korábbi cikkünkben olvashatnak. DP