Az egyetem életében történelmi eseménynek nevezte az első alkalommal meghirdetett e-learning tanulmányi versenyt dr. Kokovay Ágnes, a Semmelweis Egyetem E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központ módszertani vezetője.

A neurológiából megrendezett tanulmányi versenyre több mint nyolcvan ötödéves hallgató jelentkezett. A megmérettetés előtt az oktatók több száz kérdést vittek be a számítógépes rendszerbe, ebből kaptak 45-öt a hallgatók a versenyen véletlenszerű sorrendben. Ennek eredményeként, akik egymás mellett ültek, azok sem írták ugyanazt a feladatsort. Ha mégis ugyanaz a kérdés került a monitorukra, akkor is eltért a válaszok sorrendje – magyarázta a működési elvet dr. Kokovay Ágnes, aki szerint a rendelkezésre álló idő sem tette lehetővé, hogy bárki külső segítséget vegyen igénybe.

Dr. Kokovay Ágnes

Hangsúlyozta: a verseny egy kísérlet volt, amely azt a célt szolgálta, hogy a hallgatók megismerhessék ezt a fajta vizsgamódszert.

Dr. Bereczki Dániel, a SE Neurológiai Klinika igazgatója úgy vélte, a rendszer bizonyított, ezért jövőre az ötödévesek már élesben is így vizsgáznak neurológiából.

A vizsga eredményeit még aznap összesítették és több mint harmic hallgató olyan jó eredményt ért el, hogy mentesül az év végi elméleti vizsga alól. Nyolcan ötöst, huszonöten négyest kapnak. Természetesen a gyakorlati vizsgát nekik is le kell tenni – szögezte le a professzor.

Dr. Kokovay Ágnes emlékeztetett arra: a Semmelweis Egyetemen uniós pályázat keretében öt tantárgyban fejlesztettek e-learning tananyagot, ezeket kísérleti jelleggel be is vezették ebben a tanévben. Azóta más karokon is készült e-leraning tananyag, így már összesen kilenc van a rendszerben, közte magyar, angol és német nyelvű is.

Fontosnak tartja, hogy az egyetem vezetése felismerte mekkora szükség van erre és létrehozta a SE E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központot, amely összefogja az összes ilyen jellegű fejlesztéseket. Mint mondta, emiatt komolyabb erőforrások igénybevételével és nagyobb biztonsággal működhet a

Dr. Bereczki Dániel

központ. Az országban ez az egyetlen egyetem, ahol egységes keretek között zajlik az e-learning fejlesztése és kezelése – emelte ki.

Dr. Bereczki Dániel ezt azzal egészítette ki, hogy hosszú távon szükség lenne egy legalább százfős számítógépes teremre ahhoz, hogy az e-learninges vizsgáztatás széles körben el tudjon terjedni. Jelenleg ezeket két harmincfős szobában oldják meg a NET-ben. Annál is inkább, mert ez a jövő útja, az e-learning jól kiegészíti a hagyományos oktatási módszereket – fűzte hozzá a professzor.

T-Sz.Sz.