Az idén immár harmadik alkalommal hirdette meg országos borversenyét a Semmelweis Egyetem. A 2010-ben lefektetett hagyományoknak megfelelően a borversennyel az egyetem ebben az évben is a tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak kívánt megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.
Mint évszázados hagyományokkal és hírnévvel rendelkező tudományos intézmény, a Semmelweis Egyetem feladatának érzi a magyar borkultúra, és ezen belül a fiatal magyar borászok támogatását. Borverseny megrendezésével a SE a fiatal magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget, a nevezett borok pedig a „Semmelweis Egyetem Bora” megtisztelő címet nyerhetik el.

A Semmelweis Egyetem Borát az idei évben is egy szakmai borverseny keretében, öt kategóriában választották ki az egyetem munkatársaiból, minősített borbírákból valamint szakújságírókból álló 19 tagú zsűri. A bírálat a nemzetközileg ismert és elfogadott „100-as pontrendszer” alapján zajlott. A mustra során elért pontszámok alapján a nevezet borok pedig jogosulttá váltak egy éven keresztül, vagyis a tervek szerint a 2013 tavaszán megrendezésre kerülő borverseny eredményhirdetéséig a Semmelweis Egyetem arany, ezüst illetve bronz érmes bora, a meghirdetett kategória nyertesei pedig a Semmelweis Egyetem Bora cím használatára és kommunikálására. Ragaszkodva az előző évek hagyományaihoz, a kategória nyertes borok az egyetem rendezvényein jelennek meg, valamint reprezentációs célokat is szolgálnak.

2012-ben a Semmelweis Egyetem Bora címet nyerte:
Rendezvény kategória:
fehérbor: Kreinbacher Pincészet: Nagy-Somlói (2009)
vörösbor: Vylian: Ördög (2009)

Presztízs kategória:
fehérbor: Kolonics Pince Hárslevelű (2009)
vörösbor: Domin Edegger: Georg (2009)
desszertbor: Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok: 6 puttonyos aszú (2006)

A borversenyre 43 pincészet 104 borát nevezte be. 38 rendezvény fehér nevezésből 6 aranyérmes, 13 ezüstérmes és 12 bronzérmes született. Presztizs fehér kategóriába benevezett borok száma: 20, ebből 2 arany, 5 ezüst és 9 bronzérmes lett. Rendezvény vörös kategória 19 nevezés érkezett, ebből 2 arany, 4 ezüst valamint 7 bronzérem született. Presztizs vörös kategória: 12 nevezett bor, 3 arany, 6 ezüst és 2 bronzérem került odaítélésre. A desszertbor kategóriában 19 nevezett bor, 2 arany, 3 ezüst és 4 bronzérem született.

A díjakat valamint az elismerő okleveleket dr. Stubnya Gusztáv stratégiai és működésfejlesztési főigazgató adta át május 2.-án a Semmelweis Szalonban. A rendezvényt Orsós Mercédesz, az egyetem hallgatójának zongorajátéka, valamint Nemcsics Kinga népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának műsora gazdagította. Az este során a vendégek a győztes borokat is megkóstolhatták.

A borverseny zsűrije és a szervezők, valamint az egész Semmelweis Egyetem nevében köszönjük a pincészeteknek a nagyarányú részvételt, és gratulálunk a díjakhoz!

 

L.A.
T-Sz.Sz.