R. Törley Mária szobrászművész volt a legutóbbi Semmelweis Szalon kiállító vendége, akivel P. Szabó Ernő művészettörténész beszélgetett.
A rendezvényen dr. Tulassay Tivadar rektor köszöntötte a megjelenteket. Beszédében Jézus keresztre feszítésének bibliai példájával jutott el a következtetésre, hogy a világot nem az erkölcs, hanem a profit irányítja. „Mégis történhetett valami, hiszen asszonyok indultak el a sírhoz. Irracionális. Menet közben ők is tanakodtak, ki fogja elhengeríteni a követ. Mégis mentek, mert tudták, hogy dolguk van. Az asszonyok a kifinomult érzékenységükkel, a racionalitáson túlra igyekeztek. Csak hogy a dolgukat tegyék? Vagy hittek az igazságban?” – vetette fel a rektor. Thomas Moore angol-ír költő szerint ugyanis „az igazság akkor is igazság, és akkor is az marad, ha egy ember képviseli. És akkor is az marad, ha senki sem képviseli.” Törley Mária, a törékeny asszony, a modern Mária, akiből tiszta, őszinte szeretet sugárzik – fogalmazott a rektor.

A kiállításon a magyar történelem és irodalom nagy alakjainak, képviselőinek portréival találkozhatunk. Zenei ihletettségű és állatokat mintázó munkáiból sem hiányzik a humor, mert a kortárs művészetnek – sajnos – egyre ritkább velejárója. R. Törley Mária 1977-81 között Somogyi József növendékeként elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Kései indulása ellenére (27 évesen kezdett alkotni) igen termékeny szobrászművész, számos köztéri szobrát állították fel országszerte. Művészete a tér és az ember viszonylatát kutatja, de kimeríthetetlen témája az emberi arc, alak is. Sorozatokban, variációkban gondolkodik, ezek a plasztikai nyelv új fordulatait teremtik meg.

„Megrendít a szenvedés, de nem csak azt akarom megmutatni, hanem a szépséget, az örömöket, és mindenekfölött az embert. Sok portrét mintáztam, és még biztosan sokat fogok készíteni. Míg ember él a Földön, ez a műfaj nem lehet időszerűtlen, hiszen minden ember külön univerzum. Nincs izgalmasabb, mint ebbe behatolni, és ebből valamit megmutatni. Akár zenei, akár biblikus, szent, vagy profán témán dolgozom, az embert keresem.” – vallja R. Törley Mária.
Az esten közreműködött Kertesi Ingrid lírai szoprán, Liszt-díjas Érdemes Művész és tanítványa Scher Lívia, a Pécsi Tudományegyetem opera szakos hallgatója, valamint Varga Fruzsina fuvolaművész.

K. I.