Métabajnokság, mezei futóverseny, rönkkinyomás és szkanderezés is szerepel a programok között a IV. Falusi Olimpián, melyet május 1-jén rendeznek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Szentendrén.

A vállalkozó szelleműek 13+1 feladatot hajthatnak végre a “családmozgató” helyszíneken a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara diákjainak segítségével: lesz egyebek mellett kötélhúzás, erőpróba petrencés rúddal, szénahordás, saroglyacipelés és létramászás. A rönkkinyomás és mocsárjárás mellett szkanderezés, medicinlabda-dobás és furfangos fejtörők szórakoztatják a résztvevőket.

Az idei rendezvénysorozat újdonsága, hogy az érdeklődők az I. Magyar Nemzeti Métabajnokságra és a Skanzen Mezei Futóversenyre is nevezhettek. Az előzetes nevezések eredményeként 2 pályán 12 csapat méri össze ügyességét a métabajnokságon, és több száz versenyző vesz részt a 13 órakor induló mezei futóversenyen.

A rendezvény zászlóbehozatallal és eskütétellel kezdődik, ezután indulnak a bajnokságok elődöntői – ismertette a programokat Csesznák Éva, a Skanzen múzeumpedagógiai osztályának vezetője a Falusi Olimpiát beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A futóverseny érdekessége, hogy útvonala megegyezik a decemberi Mezei Futó Európa Bajnokság útvonalával, így a résztvevők mintegy tesztelik is május 1-jén a pályát, mely a Skanzen házai, portái és pajtái között halad.

A 11 órakor nyíló, Mozdulj rá! című képzőművészeti kiállítás megnyitóján a Görömbő Kompánia tart zenés-táncos bemelegítést. A 14. alkalommal meghirdetett, gyerekeknek szóló képzőművészeti pályázatra idén csaknem négyszázan küldték be a mozgáshoz kapcsolódó alkotásaikat, ezekből válogattak a tárlatra. A mozgásos programokat zsibvásár, kézműves foglalkozások és interaktív kísérletek is színesítik.

Bereczki Ibolya, a Skanzen főigazgató-helyettese kiemelte, hogy szeretnének többet tenni a látogatókért, a környezettudatos magatartásért és azért, hogy a ma felnövekvő generáció olyan szituációban, környezetben ismerkedhessen meg jobban a történelemmel, amelyben az egészségükért is többet tehetnek.

Úgy vélik, a múzeum arculatához jól illik, hogy azokra a hagyományos sportszerű játékokra is felhívják a figyelmet, melyek a testi kondíció megszerzésében és megőrzésében több száz éve is szerepet játszottak – tette hozzá Bereczki Ibolya.

MTI/SzZs