A legutóbbi Professzori Tea rendhagyóra sikerült. Ezúttal a hagyományos kínai orvoslás szerinti prevenció volt terítéken, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Az est vendége dr. Chen Zhen volt, aki előadással egybekötött kóstolást tartott.
Dr. Szél Ágoston rektorhelyettes Lao-Ce az Út és erény könyve című művéből (Tao Te King, Szabó Lőrinc fordításában) idézve köszöntötte az egybegyűlteket. „A bölcs sürgés nélkül működik. Szó nélkül tanít. Nézi az áramlást, és hagyja, nem erőlködik. Alkot, de művét nem birtokolja. Cselekszik, de nem ragaszkodik. Beteljesült művét nem félti. És mert magának nem őrzi, el sem veszíti.” Ennél még találóbbnak véli a prevencióhoz, a test és lélek egészségéhez a következő gondolatokat: „Aki teste, lelke egységét megőrzi, azt a kétség nem bontja meg. Aki természetét szelíddé simítja, egyszerű, mint az újszülött gyermek. Aki látását megtisztítja, elkerüli a tévedéseket. E tudásból kibontakozik a sürgés nélküli cselekedet. Megszülni és felnevelni, létrehozni és nem kívánni, megalkotni és nem birtokolni, hatalmaskodás nélkül vezetni, ezt kell a legnagyobb jónak nevezni” – fogalmazott.

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) igazi filozófia, melyhez tökéletesen passzolnak – dr. Chen véleménye szerint – a rektorhelyettes által idézett sorok. A hagyományos kínai orvoslás rendszere századok óta létezik és saját specifikus termékekkel rendelkezik.
A professzor úgy véli a környezetünkkel való harmonia a legfontosabb. Felhívta a figyelmet arra, hogy a négy évszakhoz hasonlóan négy csi van, és az év napjainak megfeleltethető 365 akupunktúrás pont az emberi testen. A világ és az ember egységes egész. A négy évszaknak körforgásának, a természet változásának megfelelően kell folyton változtatnunk életmódunkat és étkezésünket is. Az ember a természet része, alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez. Szerveink biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával.

Tavasszal például ajánlott csípős ételeket és sok gyümölcsöt, hagymát, fokhagymát fogyasztani. Továbbá zöld színű zöldségeket, amelyek segítenek a méregtelenítésben. Ha minden nap jó, minden év jó. Ha minden év jó, az egész élet jó – vallja dr. Chen, és osztotta meg apró praktikáit a jelenlevőkkel a jó napok érdekében.
Az est házigazdája dr. Mészáros Judit, az SE ETK dékánja volt. Hárfán közreműködött Németh Orsolya.

K. I.