Egy, az életmentést segítő Cardioserv defibrillátort ajándékozott a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikának a Szív Hangja Közhasznú Alapítvány. A Transzplantációs Klinika sebészeti osztályán 1500-2000 beteget ápolnak évente, közülük 5-7-nél jelentkezik hirtelen szívmegállás. Ezeket a betegeket defibrillátor nélkül elveszítenénk, így az osztály működéséhez elengedhetetlenül szükséges a felajánlott adomány – emelte ki dr. Langer Róbert az ünnepélyes átadón.

A klinika igazgatója elmondta: Az intézmény 18 éve kezdte gyógyító tevékenységét, egyre több berendezést kell javítani, pótolni, de műszerfejlesztésekre nincs elegendő forrás. A lehető legjobb betegellátás érdekében fontos, hogy minden osztályon, műtőben legyen defibrillátor, a sebészeti osztályon korábban működő készülék azonban elromlott. Amikor az épület más részéből kell áthozni defibrillátort, éppen azt a két percet veszíti el a klinika, ami a beteg szempontjából az életet jelentheti.

A Szív Hangja Alapítvány kuratóriumának elnöke, Németh Valéria hangsúlyozta: A tíz éve működő alapítvány eddig harminckét műszerrel tudta segíteni a kórházak, klinikák munkáját. Külön megköszönte a kisnyugdíjasok támogatását, és felhívta a figyelmet az adományozás fontosságára a nehéz gazdasági helyzetben.

SzZs