Harminckét felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló vehette át oklevelét a Semmelweis Egyetemen. 2010 májusában először indult két szakmaterületet képviselő, másfél éves, összetett képzés az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság szervezésében, az  Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakmai hátterével.

Gál János, a klinika igazgatója az oklevélátadó ünnepségen kiemelte: Az, hogy a betegek megkapják a megfelelő ellátást és ilyen körülmények között tudnak gyógyulni, nagyrészt a szakápolóknak köszönhető, akik minden helyzetben ott állnak a beteg és az orvos mellett. A magyar egészségügyben évek óta probléma a nővérhiány, a tanuló, továbbtanuló nővéreket egyre nehezebb az oktatás idejére helyettesíteni, ezért is fontos a kórházak, és a klinikák áldozatvállalása, akik támogatják munkatársaik képzését.

A felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló első helyen szerepel a hiányszakmák között, így a biztonságos, magas színvonalú betegellátás szempontjából kiemelten fontos ez a képzés – fűzte hozzá Kormos Ágnes ápolási igazgató. A most végzettek közül huszonegyen az egyetem klinikáin dolgoznak, család, másodállás mellett ültek be az iskolapadba.

A csapat az első vizsgákon nagyon izgult, de a végére mindenki belelendült a tanulásba, nagyon jó osztályközösség alakult ki – emlékszik Mezőcsáti Melinda, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika főnővére, aki – a diákok szerint – anyjuk helyett anyjuk volt az elmúlt időszakban. Sokan teljesen új területet tanultak meg, amihez bizony erős akarat, kitartás kellett.

Május 3-án a jelenlegihez hasonló  felnőtt- és gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló képzés indul a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, illetve az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szervezésében. A résztvevők 18 hónap alatt két szakmát tanulhatnak. A Semmelweis Egyetem a képzéseket központi keretből biztosítja a szakdolgozóknak.

Az oktatás moduláris formában folyik, heti egy oktatási alkalommal, azonos napokon. A hallgatók gyakorlati képzését egyénre szabottan, munkahelyi vezetőjükkel egyeztetve szervezi a Semmelweis Egyetem. Amennyiben a hallgató munkahelyén biztosítottak a képzési programban előírt feltételek, úgy lehetősége van saját munkahelyén letölteni a gyakorlatokat – tájékoztatott Kormos Ágnes ápolási igazgató.