A Magyar Műlencseimplantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) idén tartotta XXIII. Kongresszusát március 29-31. között az idei évben eltérő helyszínen Budapesten a Kongresszusi Központban. A kongresszus elnöke dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár volt.
A kongresszust lázas előkészítő munka előzte meg, a csütörtöki nyitó napon a Mária utcai Szemészeti Klinika műtőiből élő sebészeti közvetítés történt a kongresszus színhelyére, különleges online technikával, az interneten biztosított magas sebességű külön vonal segítéségével.
Kicsit féltünk ettől az új módszertől – mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, hiszen eddig minden alkalommal műholdas technikával történt a közvetítés. A váltást két dolog tette lehetővé, egyrészt az internetes technika fejlődése, másrészt a HD-technológia megjelenése Magyarországon, harmadrészt a költségek csökkentésének szükségessége. A résztvevők kiváló minőségű képet láttak a 400 fős nagyelőadóban, vagyis aki az utolsó sorban ült, éppen olyan jól láthatta a műtétek részleteit, mint aki elől kapott helyet. A délelőtt 10.00 és 13.00 között zajló közvetítés során 8 hályog sebészeti műtétet láthattak a résztvevők. Az ország vezető szemész főorvosai mutatták be a legújabb műlencséket, amellyel a szem magasabb rendű fénytörési hibái is kezelhetőek és akár 18 éves kori látás minőséget adhatunk vissza a páciensnek, amennyiben nincsen egyéb szemészeti megbetegedése. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a femtolézer készülékkel mutatott be egy műtétet a résztvevőknek először az országban. Ezzel a készülékkel biztonságosan és előre tervezett módon készíthető el a szemlencse elülső tokján az a kerek nyílás, amelybe később a megfelelő dioptriájú műlencsét ültetjük be, valamint a lencse darabolásában is segít a készülék és elkészíti kívánt méretű és helyzetű szaruhártya sebet. A készülék nem veszi át az operatőr szerepét, de a műtét bizonyos, a későbbi látóélesség szempontjából meghatározó részeit garantált minőségűvé teszi. Az operatőri kézügyesség továbbra is szükséges, sőt jobban, mint valaha.
A pénteki plenáris ülésen az előadók sorában köszönthettük Prof. Richard Abbott-ot, aki az Amerikai Szemorvostársaság elnöke, valamint Michael Knorz professzort is, aki Németország vezető szemsebésze. A magyar vezető szemorvosok közül Prof. Hatvani István kapta meg a SHIOL Emlékérmét. Abbott Professzor a SHIOL tiszteletbeli tagja lett, Knorz professzor külföldi előadóként a SHIOL Emlékérem kitüntetésben részesült.
A kongresszus során az előadók rendkívüli aktivitást mutattak, több mint 70 szabad előadás hangzott el, 6 szimpózium került megrendezésre (átlag 4-6 további előadás), 4 tudományos kurzus (további 4-8 előadás) gazdagította a résztvevők ismereteit. A SHIOL rendezvényen 13 magyar és nemzetközi cég képviseltette magát. Egyszerre tehát 3 helyszínen folyt a tudományos program. A Budapesti Kongresszusi Központ kultúrált színhelyet biztosított a kongresszus számára, a résztvevők legnagyobb megelégedésére.
A szemészet rendkívül gyorsan és dinamikusan fejlődő ága az orvostudománynak. Ma már a szemlencse sebészet és a refraktív sebészet kezd összeolvadni – hangsúlyozta dr. Nagy Zoltán Zsolt hiszen a hályog sebészt nagy részében a refrakciós hibát is kompenzáljuk. A hályog műtétek egyre korábbi stádiumban történnek, amelyet a technika és a technológia utóbbi években történt hatalmas fejlődése tesz lehetővé.
A Donders-féle redukált szemmodell tavaly volt 100 éves, erről tartott előadást Prof. Németh János, a Magyar Szemorvostársaság elnöke, a szemészeti lézerek felhasználása tavaly ünnepelte 50. évfordulóját, a refraktív sebészet pedig az idén lesz 20 éves Magyarországon, utóbbiakról tartott 20 perces előadást a plenáris ülésen a társaság jelenlegi elnöke dr. Nagy Zoltán Zsolt.
A magyar szemészet a világháború előtt világszerte elismert volt, erről a Mária utcai Szemészeti Klinika emlékkönyve tanúskodik. A rendszerváltásig nagyon nehéz és szinte lehetetlen volt tartani a világszínvonalat. A rendszerváltás óta megfeszített munkával utolértük a legfejlettebb országok szemészeti ellátásának színvonalát és azt a gazdasági megszorítások ellenére megfeszített erővel továbbra is tartjuk. Ennek elismerése volt, hogy 2010-ben az Európai Cataracta és Refraktív Sebészeti Társaság (ESCRS) a 2010-es Téli Kongresszusát Budapesten rendezte, a tavaly szeptemberi Bécsben szervezett kongresszus Élő Sebészeti közvetítése szintén Budapestről a Mária utcai Szemészeti Klinika műtőiből történt. Mind a külföldi, mind a magyar szemorvos kollégák elismerően nyilatkoztak a felújított műtő színvonaláról, amely bárhol a világon megállná a helyét. Reménykedünk, hogy a déli szárny felújítása is hamarosan elkezdődik és befejeződik.
Továbbá reméljük, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére is sikerül vezető szerepünket mind az országon belül, mind nemzetközi szinten is, mint a legnagyobb és legszéleskörűbb szemészeti ellátást biztosító intézményként fenntartanunk, amely a TVK-ban és a finanszírozásban is meg fog nyilvánulni – mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A tudományos programon kívül a csütörtöki napon sikeres fogadást szerveztünk a kongresszus helyszínén, a lelkes résztvevők karaoki versenyen is részt vehettek. Pénteken az Etyeki Korda Filmstúdióban tettünk látogatást, ahol megtekintettük a filmtörténeti kiállítást és a legújabb produkció a „Borgiák” díszleteit. A díszletek egy nemzetközi díjjal kitüntetett magyar szakember munkáját dicsérik. A Filmgyárban bemutatták nekünk a legfontosabb optikai trükköket, amellyel nemzetközi produkciók magyarországi gyártását is lehetővé teszi. Ezen trükkök szakmánkba illenek. A fogadás színhelyén egy idézet fogadott, amely szerint „Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni” hirdették a korabeli hollywoodi stúdióban. A legújabb technológia mind a filmgyártásban, mind a szemészetben is rendelkezésre áll, élnünk kell vele tudni.

SE Szemészeti Klinika