„A kommunikáció, a közlés nagyon fontos része a tudományos tevékenységnek. Az a tudományos eredmény, amelyet nem publikálnak, olyan, mintha meg sem született volna” – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós, tudományos, innovációs és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes az úgynevezett Elsevier-ügy kapcsán.

dr. Kellermayer Miklós

A több ezer tudományos folyóiratot kiadó holland Elsevier üzletpolitikája ellen még január végén indított bojkottot Timothy Gowers, a cambridge-i egyetem matematikusa. Azóta a mai napig világszerte mintegy kilencezren csatlakoztak a felhíváshoz, köztük a magyarországi kutatók száma ötven és száz közé tehető jelenleg. A Semmelweis Egyetemről eddig tucatnyian döntöttek úgy, hogy valamilyen formában részt vesznek a nemzetközi tiltakozásban. Dr. Kellermayer Miklós a szerkesztői és a bírálói tevékenységét függesztette fel. A rektorhelyettes úgy fogalmazott: alapvetően etikai aggályai vannak a tudományos folyóiratok piacának mintegy negyedét lefedő kiadó árpolitikájával szemben.

„Az az információ, amely a tudományos lapokban megjelenik a kutatók munkájának eredménye, amelyet legtöbbször közpénzből finanszíroznak. A cikket a kutató finomítja, hozza nyomtatásra kész állapotba. A bírálói és a szerkesztő munkát – nagyon helyesen – ingyenesen vállalják az oktatói közösség tagja. Egy-egy közlemény közzétételének költsége pedig az ezer eurót is elérheti. Felmerül ezek után a kérdés, hogy mennyi az a hozzáadott érték, amely a folyóiratok érdeme” – foglalta össze álláspontját a rektorhelyettes.

Forrás: reportingonhealth.org

Mindehhez képest a kiadó igen magas áron kínálja termékeit. Ennél is nagyobb gond, hogy úgynevezett csomagban lehet megvásárolni a folyóiratokat, így az egyetemek olyan folyóiratokra is kénytelenek előfizetni, amelyekre gyakorlatilag nincsen szükségük.

Az Elsevier kiadó korábban támogatott egy tudomány információ-áramlást korlátozó amerikai törvényjavaslatot, az úgynevezett Research Works Act-et. A tudományos élet tiltakozása nyomán azonban ebben módosította álláspontját, s végül a kongresszus is visszavonta a tervezetet. Dr. Kellermayer Miklós azt mondja, ez lehet talán a jele annak, hogy van eredménye a tudományos közösség összefogásának, de ezzel együtt folytatódik a bojkott. DP