Kis csoportokban, szimulációs gyakorlatokon tanulják a NATO katonák a  NATO KEKK-ben a Semmelweis Egyetem oktatóinak támogatásával, hogyan oktassák társaikat sürgősségi ellátásra – például a harctéren.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közreműködésével ősszel együttműködési szerződést kötött a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) és a Semmelweis Egyetem. Azóta 23 NATO-katona vett részt  a közösen fejlesztett és megrendezett képzésen, a napokban pedig SUN (Semmelweis University + NATO) néven a két intézmény közös szimpóziumot rendezett aneszteziológiai, intenzív terápiás, sürgősségi és katonaorvostani témákban.

A tanfolyamok közül kiemelendők a szimulációs technikát alkalmazó tanfolyamok. . Az egyik legutóbbi közös tanfolyam, a NATO KEKK által szervezett „First Responder Trainer Training” (FRTT) fő témája a helyszínre érkező első ellátókat képző oktatók képzése volt. A képzés fontosságát jelzi, hogy a NATO folyamatosan feldolgozott afganisztáni tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az ún. emelt szintű elsősegély 10 percen belüli biztosítása szignifikánsan javítja a sérültek túlélési arányát. Ezen tapasztalatok vezettek a megfelelő NATO doktrína megváltoztatásához és egy új típusú FRTT képzés fejlesztéséhez.

Dr. Gál János

Ezen a tanfolyamon a hallgatók kis csoportokban gyakorolhatták, milyen egyszerű technikákkal oktathatnak később különböző készségeket, átélhették, milyen érzés hallgatóként, majd oktatóként részt venni szimulációs gyakorlaton, megismerkedhettek az ún. magas hűségű („High Fidelity”) szimulátorokkal, azok technikai működési alapelveivel. A képzésen külön hangsúlyt kapott a kritikus helyzetek pszichológiai vonatkozása, a katonák helyzetgyakorlatokon vehettek részt.

Ezen tanfolyam és a héten zajló, harctéri sérülések sürgősségi ellátását oktató  „Emergency Management of Battlefield Injuries” tanfolyam nemzetközi előadói és hallgatói révén a két intézmény a SUN Szimpóziumon folytatta együttműködését.

SzZs