Fotók: D. Kiss Balázs

Harminchét igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a Semmelweis Egyetem Szenátusa dr. Szél Ágoston jelenlegi általános rektorhelyettes rektori pályázatát. A rektorjelölt – aki laborvezetőként, tanszékvezetőként, bizottságok elnökeként, kari vezetőként valamint a Doktori Tanács elnökeként is tevékenykedett az elmúlt évtizedekben – a szavazást megelőző beszédében azt hangsúlyozta: abban a pályázatban, amelyet a Szenátus tagjai kézhez kaptak, mindannyian társszerzők. „Ennek oka az, hogy az elmúlt hónapokban, még a rektori pályázat megírása előtt, minden kar vezetését, a szakszervezetet, a Hallgatói Önkormányzatot, a Közalkalmazotti Tanácsot és sok más szenátort is felkerestem, hogy megtudjam, mit várnának egy leendő rektortól. Talán formabontó ez a megoldás, de így a saját szempontjaim és elgondolásaim ötvöződhettek az egyetem és a karok vezetőinek elképzeléseivel” – fogalmazott dr. Szél Ágoston.

A pályázat címe „Stabilitás és együttműködés”, s a két szó mögött nagyon fontos tartalom húzódik meg, amelyet részletezett is dr. Szél Ágoston. „A stabilitás alatt azt értem, hogy amire vállalkozom, az egy kiválóan működő kutató-elitegyetem vezetése. Ebből az is következik, hogy a leendő rektortól nem vár senki olyan fajta forradalmi változásokat, amelyek felülírnák ezt a betegellátás, tudomány és oktatás területén elért kitűnő reputációt” – mondta. Fontos tehát megtartani az elmúlt 9 év eredményeit, amelyek közül a rektorjelölt kiemelte a kutatóegyetemi minősítés megszerzését, az elnyert pályázatokat, az elmúlt időszak nagy beruházásait, valamint az idegennyelvű képzések színvonalát. Ez utóbbi nemcsak arra alkalmas, hogy az egyetem jó híre világszerte terjedjen, de a magyar hallgatók érdekeit is szolgálja – tette hozzá dr. Szél Ágoston, aki – mint mondta – nagyon fontosnak tartja azt a tényt is, hogy a Semmelweis Egyetemen teljes állásban dolgozó kutatók évente átlagosan 2,7 impakt faktort termelnek.

A másik kulcsszó – az együttműködés – arra utal, hogy az egyetem, mint oktatási intézmény nem önmagában áll, hanem a karok az építőkockái. „Ennek a hat karnak természetszerűen együtt kell működnie, segíteniük kell egymást. Fel kell ismernünk azokat a pontokat, ahol a hat kar tevékenysége úgy egészíti ki egymást, hogy akár közös pályázatokat, tudományos projekteket, közös képzéseket tudnak indítani” – mondta dr. Szél Ágoston, aki jelentős tartalékokat lát az együttműködésben. Mint megjegyezte, a karok vezetői részéről érzi az erre való törekvést. Amihez rektori szintű segítséget kell adni az az, hogy megtalálják azokat a pontokat, ahol kiegészítik egymást.

„E két szó – stabilitás és együttműködés – jegyében kínálok szerződést. Büszkék vagyunk arra, amit eddig elértünk, ugyanakkor szeretnénk még tovább menni, s erre az együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázása tűnik számomra az egyetlen járható útnak” – zárta jelölti beszédét dr. Szél Ágoston.

A Szenátus ülésének rektorválasztással kapcsolatos napirendi pontján részt vett Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár is. Hoffmann Rózsa köszönetet mondott azért a sok évtizede folyó munkáért, amit az egyetem a hazai egészségnevelés, egészségügy és orvosképzés területén tesz. „Az egyetem 242 éves múltja, elkötelezettsége és eredményei garanciát adnak arra, hogy a magyar felsőoktatás egyik zászlóshajója marad a Semmelweis Egyetem. Erre nekünk minden szándékunk adott, hiszen a magyar felsőoktatás e nélkül az egyetem nélkül nem volna az, ami. Az államtitkár hozzátette: az első számú vezető váltása nagy dolog egy szervezet életében, s különösen nagy dolog, mikor ez konfliktusmentesen, a dolgok rendjéből fakadó módon történik. „Az oktatásért felelős államtitkárság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium örül a rektori pályázatnak, támogatja dr. Szél Ágoston rektori pályázatát” – jelentette ki Hoffmann Rózsa. Hozzátette: bízik benne, hogy a jelölt megkap minden támogatást ahhoz, hogy a két nagyon jól megválasztott stratégiai célját megvalósítsa.

A jelenlegi rektor, dr. Tulassay Tivadar megbízatása 2012. június 30-án jár le. A szenátus jóváhagyásával a rektor az oktatási feladatokat felügyeleti szervtől, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól kérte a pályázat meghirdetését. Erre egy rektorjelölt adta be a pályázatát dr. Szél Ágoston személyében. Az új rektort június 29-én, a Semmelweis Napon iktatják be hivatalába. DP