Konferenciát tartottak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán a szabadidősport helyzetéről és kilátásairól, csütörtökön. Az esemény részeként kerekasztal beszélgetésen vett részt Czene Attila sportért felelős államtitkár.

Az államtitkár elmondta: az új, január elsejétől hatályos sporttörvény szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) lett az egyszemélyes szakmai felelőse a sportágak összefogásának. A sportági szövetségek feladatuknak érzik, hogy foglalkozzanak a szabadidősporttal, a fogyatékkal élők és a határon túli magyarok sportjával, valamint az utánpótlássporttal.

Fotó: Árvai Károly / kormany.hu

Czene Attila három fontos kormányzati lépést emelt ki az elmúlt másfél-két évből. Az első, hogy a kormány visszaadta a civileknek a sportszakmai irányítást, hiszen a civil szakma jobban tudja végezni ezt a feladatot, mint egy állami szervezet – húzta alá. Hozzátette: „nem gondolom, hogy nekem egy személyben, vagy más állami sportvezetőnek kellene eldöntenie azt, hogy milyen legyen a magyar szabadidősport, mennyit focizzanak, vagy hogy mennyit edzenek a focisták.” Ugyanakkor az már nagyon fontos kormányzati stratégiai feladat és célkitűzés, hogy hányan kezdjenek el focizni, és milyen körülmények között – nyomatékosította.

A másik két fontos kormányzati intézkedés a mindennapos testnevelés óra felmenő rendszerben történő bevezetése, és öt sportág társasági adókedvezménye. Ezek szorosan összefüggenek a szabadidősporttal is – mondta az államtitkár.

A mindennapi testnevelés órához két dolog kell, szakemberek és létesítmények – fejtette ki. A köznevelési törvényben szerepel a sportszakemberek szélesebb bevonása az iskolák munkájába, a Nemzeti Alaptanterv pedig tartalmazni fogja a testnevelés órák anyagát. Czene Attila felhívta a figyelmet: nem biztos, hogy a heti öt testnevelés óra mindig a délelőtti időszakban fog beleférni a tanrendbe, ezért fog megjelenni a délutáni sportfoglalkozás, és iskolarendszerű diáksportiskola. Továbbá a diáksport egyesületeknek is nagyobb szerepük lesz.

Czene Attila (Fotó: Árvai Károly / kormany.hu)

A társasági adókedvezményről szólva az államtitkár elmondta, igaz, hogy az csak öt sportágat érint, de ez az öt sportág lefedi az igazolt sportolók és létesítmények 70-75 százalékát, az iskola sport esetén pedig ez az arány meghaladja a 90 százalékot is. A kedvezményt igénybe tudják venni a diáksport egyesületek, egyetemi, főiskolai sportegyesületek, de még a diáksportiskolák is – ismertette Czene Attila.

Forrás: kormany.hu