Prof. Kopp Mária egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem (SE) Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese tartott előadást az Örökimádás templomban. A nagysikerű és hiánypótló „Hit és gyógyítás” című előadássorozat keretében a nemzetközileg elismert orvos-pszichológus a családi élet és a vallásosság lelki és élettani előnyeiről beszélt.

A hívő fiatalokkal, egyetemistákkal és ifjú házasokkal teli templomban Prof. Kopp Mária pályájáról és a pszichológiai aktuális kérdéseiről beszélt. A professzor asszony tudja és megélte, amiért küzd: nyolc gyermekes családból jött.

Szülei szeretetben, keresztény-nemzeti értékek alapján nevelték fel gyermekeiket. Édesapja a Fővárosi Képtár igazgatója volt, akit a kommunisták azért menesztettek posztjáról, mert nem volt hajlandó elítélni Mindszenty József hercegprímást. Teljesen belebetegedett menesztésébe, a rengeteg stressz hatására elvesztette szeme világát. Egyike volt a magyarság névtelen hőseinek, mártírjainak.

Kitelepítették őket: Máriának kilométereket kellett gyalogolnia az iskoláig. Középiskolába a legendás „Patrónába” járt, származása és a keresztény szellemiségű gimnázium miatt csak harmadszorra, a szerencsének köszönhetően vették fel az orvosegyetemre. Később a pszichológia szakot is elvégezte. Hisz benne, hogy család és karrier nem zárja ki egymást. Élő példa erre. A családos embereknek sokkal jobbak az életesélyeik és könnyebben viselik a stresszt.

Prof. Kopp Mária vezeti a „Népesedési Kerekasztalt”, vezető szervezője az Európai Unió és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) számos projektjének. Többek között az Unió „Depresszió és Öngyilkosság Megelőzési Csoportját” vezeti.

Prof. Kopp Mária előadásában közérthetően beszélt férfi és női hormonokról, és arról, hogy a családalapítás jótékony hatással van az idegrendszerre és hosszabb életűvé tesz.

Kiemelt kutatási területe az oxitocin nevű női hormon, amely végigkíséri életünket. Stresszleküzdő hatása van és neki köszönhetően lesz az egyébként fájdalmas szülés elviselhető. Szoptatáskor is felszabadul belőle.

Prof. Kopp Mária elmondta, hogy szeretnék az apukákat is bevonni a szülés folyamatába, amelynek rengeteg pozitív élettani hatása van: „Pelenkázz, tovább élsz!” Munkatársaival „Apafüzetet” készítették, amelyet a jövőben szeretnének minden „kispapának” eljuttatni.

Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy az Európai Unióban a magyar fiatalok tartják a legfontosabbnak a családalapítást. Ennek ellenére a tervezett gyermekeknek csak egy töredéke születik meg. „Vajon miért, szerintetek mi ennek az oka?”-tette fel hallgatóinak a kérdést a professzor asszony. A Népesedési Kerekasztal szakértői többek között arra keresik a választ, hogyan lehet összeegyeztetni a munkavállalást és a családalapítást?

Napjainkban egyre kitolódik a gyermekvállalás, amelyet nem lehet a végtelenségig hallogatni.
Családbarát munkahelyeket szeretnének létrehozni és várják az érintettek véleményét, javaslatait.

A modern világ az önzésre és a költekezésre buzdít. A gazdaság lobbi abban érdekelt, hogy minél több magányos ember legyen: „Felmérések bizonyítják, hogy az egyedül élők inkább hisznek a reklámoknak és több pénzt költenek.” Prof. Kopp Mária kiemelte és méltatta a keresztény ifjúsági közösségek szerepét (az Örökimádás templomban több ilyen működik), amelyekben számos fiatal találhat párt.

Elmondta, hogy a kölcsönös bizalmon alapuló házasság fontos egészségvédő tényező: „A házasságban élő férfiak a kutatások szerint kevesebbet isznak és dohányoznak.” A házasság sajnos tabu, és nemcsak Magyarországon.

Hosszú idő óta először a magyar elnökség alatt foglalkoztak kiemelt témaként az Európai Unióban a családalapítással. Sokat segíthet a helyzeten, hogy az érintett oktatási intézményekben jövő évtől bevezetik a „Családi életre nevelés” elnevezésű tantárgyat.

A professzor asszony előadását kötetlen beszélgetés követte, amelyen a megjelent fiatalok elmondhatták véleményüket, tapasztalataikat.

Gémesi Gábor