Az elmúlt évtized legjelentősebb, az egészségügyi dolgozókat érintő kormányzati intézkedésének nevezte a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke, hogy összesen 86 ezer dolgozó bérét emeli meg a kormány. Papp Magor szerint akkor lesz minden rendben, ha az orvosok a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát keresik majd, a felmondóleveleket ennek ellenére a jövő héten megsemmisítik.
Az MRSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az egészségügyi államtitkárság által bejelentett egészségügyi béremelésre reagálva jelentette be a döntést. A béremelést, illetve a jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve, „megelőlegezett bizalmat tanúsítva”, hogy a béremelés a 2013-ban folytatódik, az MRSZ elnöksége a Magyar Orvosok Szövetségével egyetértve úgy döntött: a letétbe helyezett felmondásokat 2012 márciusában nem „élesítik”.
Papp Magor felidézte: a felmondólevelek gyűjtésekor azt vállalták, hogy amennyiben nem lesz szükség az aktiválásukra, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően a nyilatkozatokat meg kell semmisíteni. Amennyiben ebben Szócska Miklós segíteni kíván, elfogadjuk – tette hozzá az elnök, utalva arra, hogy az egészségügyi államtitkár saját iratmegsemmisítőjét ajánlotta fel erre a célra kedden.
Külön sikernek nevezte azt, hogy nem csak az orvosok, hanem az egészségügyi szakdolgozók is béremelést kapnak. Szerinte fontos lenne, hogy ez mielőbb kiterjedjen az alapellátásban dolgozókra is. Bár a szövetség nem érte el a korábban a kezdő orvosok számára kitűzött 200 ezer forintos bért, ezt tekinti továbbra is a végső célnak.
A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által kedden bejelentett változások 86 ezer dolgozót érintenek. Azon orvosoknak, akik – ügyeleti díjazásuk nélkül – jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, bruttó 65 823 forinttal emelik a bérét. Ez az érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. Az egészségügyi szakdolgozóknál egy teljesen új bértáblát dolgoztak ki, amely révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

T-Sz.Sz.
Forrás: MTI, origo.hu