2004 óta hirdetik meg a Máthé Gyula Emlékpályázatot végzős fogorvoshallgatóknak. A díjat az Orvosi Vegytani Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet mellett működő Molekula Alapítvány kuratóriuma ítéli oda. Dr. Máthé Gyula neves fogorvos volt, aki elsősorban németül publikált, mivel Bécsben dolgozott. Tankönyveket és szakkönyveket írt, elismerés és szakmai tisztelet övezte.

Mecénásokra minden korban szükség van – mondja dr. Mandl József professzor az intézet igazgatója, az alapítvány elnöke. 2003-ban keresett meg családi barátunk: Reich Ferenc azzal a kéréssel, hogy frissen végzett fogorvosokat szeretne támogatni és emléket állítani rokonának, dr. Máthé Gyulának. Reich úr idős ember volt, lakatos kisiparos, aki a történelem viharai miatt egyedül maradt öreg korára és vagyonát jótékony célra kívánta fordítani. Megbízott bennem, s egy összeget adományozott az alapítványnak, ennek kamatai fedezik évente a pályázat díjait. Kuratóriumot hoztunk létre dr. Rigó Orsolya vezetésével, prof. Dr. Gera István, dr. Gerle János, dr. Zelles Tivadar részvételével, amibe kooptáltuk a kar dékánját, prof. Dr. Fejérdy Pált. Ez a kuratórium dönt a pályázatokról – ismertette a folyamatot az egyetemi tanár.

Dr. Keszler Gergely, az intézet adjunktusa, a kuratórium titkára a díjazottakról, a díj odaítélésének szempontjairól elmondta: eddig összesen 17 végzős fogorvoshallgató nyerte el a jelenleg 400 ezer forint összegű díjat. A jutalmazottak közül többen a Fogorvostudományi Kar intézeteiben és klinikáin tanársegédként, klinikai orvosként dolgoznak, illetve PhD-tanulmányokat folytatnak.
A pályázók száma jellemzően öt-tíz fő között mozog, akik közül a nyerteseket egy objektív szempontrendszer alapján választjuk ki. Főként a hallgató tanulmányi előmenetele számít, melyet sokszor köztársasági ösztöndíjak is fémjeleznek; emellett a tanulmányi versenyeken elért helyezéseket, a TDK-munkát és a nyelvvizsgákat is értékeljük. Jellemző, hogy a TDK konferenciákon és rektori pályázatokon elért jó eredmények mellett egyre több konferencia-absztrakt, -előadás, társ- és első szerzős magyar vagy külföldi szakmai közlemény is bizonyítja a hallgatók eredményes kutatási aktivitását.
Több pályázó aktív közéleti szerepet is vállal, kiemelném a Hallgatói Önkormányzatban betöltött tisztségeket, a középiskolások körében tartott prevenciós tevékenységet, s a különböző sportágakban elért kimagasló eredményeket, így az olimpiai játékokon való részvételt.
Az eredmények alapján nyert képet a hallgatók témavezetőinek, egyetemi oktatóinak ajánlásai, illetve a pályázók jövőbeli szakmai terveinek felvázolása tovább árnyalja. Az évfolyam viszonylag kis létszáma és a karra jellemző kiscsoportos, gyakorlat-orientált oktatás miatt a kuratórium több tagja személyesen is ismeri a pályázók szakmai- emberi kvalitásait, biztosítva, hogy valóban az arra érdemesek részesüljenek a díjban, melyet az adott évben megrendezett fogorvos-avatás és diplomaosztó ünnepség keretében a kar dékánjától vehetnek át.

A kar dékáni hivatalában kifüggesztett pályázati kiírás feltételeit átolvasva határoztam el, hogy benyújtom pályázatomat, mert jó tanulmányi eredményem mellett több alkalommal is első helyezést értem el TDK-konferenciákon – emlékezik dr. Molnár Bálint tanársegéd, az elsőként díjazott hallgatók egyike.- Diplomám megszerzése után édesapám fogorvosi rendelőjében kezdtem dolgozni, s a díj összegét új fogászati berendezések, segédanyagok beszerzésére fordítottuk. Akkoriban 300 ezer forint volt a díj összege, ami más, az egyetemi hallgatók által pályázható ösztöndíjakhoz képest hatalmas pénz volt.
Szerencsésnek érzem magam, mert terveim jó részét sikerült valóra váltanom, szeretem a választott pályát. Most dr. Windisch Péter mellett dolgozom a Parodontológiai Klinikán. A járóbeteg-ellátás mellett parodontális plasztikai műtéteket végzünk, s újonnan kifejlesztett állcsontpótló anyagok, implantátumok gyakorlati alkalmazását vizsgáló szponzorált klinikai kutatásokban veszünk részt. E munkákból születtek a közlemények, melyekre alapozva szeretném PhD-fokozatomat ez évben megszerezni. Emellett magyar, német és angol nyelven egyetemi előadásokat és gyakorlatokat tartok kórélettan, orálbiológia, parodontológia tárgyakból. Örömmel tölt el, hogy a TDK-hallgatóként végzett kutatómunkát ma már témavezetőként folytathatom – mondta dr. Molnár Bálint.

Urbán Beatrice