Olasz gasztroenterológusoknak tartott gasztroenterológiai mesterkurzust a II. Sz. Belgyógyászati Klinika. A két napos programra csaknem ötven szakember érkezett Olaszország különböző tartományaiból. „Nagyon jó a híre a klinikán folyó gasztroenterológiai gyógyító és kutatómunkának, amely magyarázza azt, hogy az olasz szakorvosok továbbképzésére éppen ezt a helyszínt választották. A klinika kutatói munkája nemzetközi szinten is kiemelkedő, a munkatársak rendszeres előadók nemzetközi tudományos fórumokon és továbbképzéseken.” – mondta dr. Tulassay Zsolt akadémikus, a klinika gasztroenterológiai munkájának irányítója, hozzátéve, hogy a II. sz. Belgyógyászati Klinika már több alkalommal szervezett posztgraduális tanfolyamokat. A mostani mesterkurzust Tulassay Zsolt és Herszényi László professzorok szervezték.

Fotók: D. Kiss Balázs

Az első napon a klinika munkatársai és az olasz vendégek az emésztőrendszeri betegségek legfontosabb témáiról tartottak előadásokat, amelyeket élénk megbeszélés követett – számolt be dr. Tulassay Zsolt. Szóba került az emésztőrendszeri daganatok, valamint a paraneoplasztikus szindrómák kérdése, a gyulladásos bélbetegségek problémája, a különféle emésztőrendszeri betegségek felismerése és kezelése, valamint a megelőző szűrővizsgálatok nehézségei.

A második napon esetmegbeszélésekkel folytatódott a tudományos ülés, amelyen az emésztőrendszeri betegségek ellentmondásos kérdéseit vitatták meg, konkrét esetek betegtörténetek bemutatásával. Az olasz vendégek megismerték az emésztőrendszeri endoszkópos laboratórium működését, mint mondták, véleményük szerint a laboratórium munkája olyan nagy érték, amelyhez hasonló nyugat-európai országban is kevés található.

A klinikán működik az emésztőrendszeri betegségekkel foglalkozó molekuláris biológiai kutatólabor, amelynek eredményeit nyugat-európai és észak-amerikai tudományos társaságok is elismerik. Az olasz vendégeknek bemutatták a régió vezető intézményei közé tartozó kutatólabor korszerű módszereit és vizsgálati eredményeit – tájékoztatott Tulassay Zsolt akadémikus, hozzátéve: az idei mesterkurzust 2013-ban újabb követi, amelyen az emésztőrendszeri daganatos betegségek témakörét foglalják majd össze. DP