Elkészültek az új kivitelezési és engedélyeztetési tervek, így várhatóan nyáron elkezdődik az új sürgősségi centrum építése a Korányi Projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2F-2010-0001) keretében a Külső Klinikai Tömb területén. Az elmúlt hónapok az előkészítéssel és az új tervek engedélyeztetésével teltek – mondta el dr. Stubnya Gusztáv, az egyetem stratégiai főigazgatója.

Minderre azért volt szükség, mert tavaly novemberben a nemzeti erőforrás miniszter bejelentette, hogy az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 8, 1 milliárd forintos Korányi-projekt részeként az egészségügy fejlesztésére plusz 1,9 milliárd forintos támogatást kap az egyetem, melynek következtében – a szaktárca egészségügyi államtitkársága által meghirdetett Semmelweis Tervhez igazodva – kibővült a projekt szakmai-műszaki koncepciója. A beruházás keretében Budapest három sürgősségi központjának egyike épül majd fel a külső klinikai tömb bázisán.

A stratégiai főigazgató tájékoztatása szerint miután véget ér az újbóli engedélyeztetési folyamat, elkezdődhetnek a közbeszerzési eljárások. A projekt befejezésének határideje az Európai Uniós szabályok miatt nem változhat, 2013 közepére el kell készülnie az új betegellátó egységnek. A tervezettnél rövidebb idő miatt nagyon szigorú ütemterv alapján dolgoznak majd a projektben részt vevők – jelezte.

Dr. Stubnya Gusztáv kitért arra, hogy a külső klinikai tömbben legkésőbb júniusban megtörténik az érintett épületek bontása: az Informatikai Igazgatóságnak, az Egészségügyi Informatikai és Fejlesztő Intézetnek, a Szakképzési Központnak és a II. Sz. Nőgyógyászati Klinika ambulanciájának májusra kell új helyre költöznie. A klinika alagsorában már folyik az átalakítás, egyelőre oda kerülnek az ambuláns funkciók.

Hozzátette: folyamatban van annak a megszervezése, hogy melyik intézet hova költözik. Döntést igényel, hogy az új helyek végleges vagy átmeneti megoldást tesznek-e lehetővé. A lebontandó épületek dolgozóinak legnagyobb része átmenetileg az Ernő utcai volt kollégium épületében talál új helyet, ahol kisebb átalakítás után lehet használni a helyiségeket. Ezen intézetek végső helyét az Üllői út 26. átalakításának harmadik üteme is befolyásolja. Az egyeztetés az érintettekkel folyamatosan zajlik, megpróbálják figyelembe venni a költözők igényeit is. Fontos befolyásoló tényező azonban az ideiglenes hely átalakításának költsége is – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Stubnya Gusztáv a Korányi Projekttel kapcsolatban kiemelte: az egyetemen az elmúlt húsz évben nem volt példa ilyen nagyságrendű fejlesztési pénzre. Voltak ugyan hasonló jellegű, több milliárd forintos uniós támogatások, de ezek nem voltak elérhetőek a Közép-magyarországi régió számára, melybe a Semmelweis Egyetem is tartozik. Véleménye szerint a Korányi Projekt hosszú távon biztosítja az egyetem létét, hiszen az új betegellátó egység megyehatárokon átnyúló régiós sürgősségi központként működik majd és több mint egymillió beteget lát el. Emlékeztetett arra is, hogy a Semmelweis Egyetemen a betegellátás koncentrációja már korábban elindult, de források hiányában ezt eddig nem tudták megvalósítani.

Az új központi épületben – amely egy átjáró rendszer segítségével szervesen illeszkedik majd a külső klinikai tömb épületeihez – a Korányi projekt eredeti funkciói mellett, a Semmelweis Terv apropóján helyet kap egyebek között egy 128 ágyas Traumatológiai Klinika, valamint egy, a 29 ágyas központi intenzívhez csatlakozó 18 ágyas traumatológiai intenzív, a kiemelt sürgősségi osztály, és lesz helikopter leszálló is.

A stratégiai főigazgató úgy látja, az ellátás újjászervezésével jelentős minőségi javulás várható számos területen. A tervek szerint az év második felében kezdik el az érintettekkel, a Külső Klinikai Tömb intézeteivel a közös gondolkodást az egykapus betegút szervezéssel kialakítható betegirányításról.
Tovább a Korányi Projekt saját honlapjára
T-Sz. Sz.

 

 

Galéria

1kép