Aláírta és hivatalosan is átvette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője azt a részletes cselekvési tervet, amelyet a vesebetegség legfőbb szakmai szervezetei állítottak össze az immár népbetegségnek számító, körülbelül félmillió embert érintő kór megelőzésére, kezelésére. A cselekvési program az egy éve meghirdetett Nemzeti Vese Program keretében készült el.

A programot azért hívták életre, hogy mind a betegek, mind pedig az orvosok, döntéshozók és a közvélemény figyelmét felhívják az egyre többeket érintő vesebetegségekre. Ma ugyanis Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar, 500- 600 ezer ember szorul gondozásra, 60 ezer ember áll nephrológiai gondozás alatt 6.500 beteg kényszerül rendszeres művesekezelésre és évente körülbelül 250-300 ember kap új vesét.

Dr. Langer Róbert

Az utóbbi két évben harmadával nőtt a szervátültetésre váró betegek száma: 600-ról 800-ra – mondta dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának főigazgató tanszékvezető egyetemi tanára. Nőtt a donorok száma is, különösen az élő donoroké: míg korábban az összes átültetés csupán 5 százalékánál származott a vese élő donortól, ma már ez 15 százalék. Európában egyébként ez az arány 18 százalék. A szakember elmondta azt is, hogy több jel mutat arra, idősebb akár 70 év fölötti donor is tökéletes lehet a transzplantációnál. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint ugyanolyan eredményes az úgynevezett “érzelmi donortól” származó vese beültetése, mint amilyen a vérrokontól származó vese transzplantációja. Tehát például a férjek és feleségek is adhatnak egymásnak vesét.

Az idén már hetedszer megrendezett Vese Világnap az élő donoros szervátültetések fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, ezért is választották az „Adj vesét, hogy életet adhass!” szlogent – emelte ki dr. Barna István egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika munkatársa. A szakember szerint azért is szeretnének minél több embert bátorítani a szervadományozásra, mivel a sikeres átültetés a végállapotú veseelégtelenség kezelésének legjobb módszere.

A betegség megelőzésének és kezelésének fontosságát jelzi, hogy világszerte a felnőtt lakosság több mint 5 százaléka szenved vesebetegségben. Napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít. A vesebetegség kiszűrésére egyszerű laboratóriumi tesztet kell végezni kis mennyiségű vér- és vizelet mintán. A betegséget jelző paraméter, az eGFR normál értéke egyszerűsítve 100. Ha ez az érték 60 alá csökken, szükséges, hogy nefrológushoz kerüljön a beteg. Az 15 alatti érték jelzi, hogy elkerülhetetlen a vesepótló kezelések elindítása.

Az idei világnap keretében több nagyvárosban is tartanak nagyobb rendezvényeket, a tudományos és népszerű ismeretterjesztés mellett egy látványos akcióval is felhívják a figyelmet a vesékre. Ennek során az ország nagyvárosaiban a bevásárlóközpontokban olyan installációk készülnek, melyeken az érdeklődők – az idei világnap szlogenjének megfelelően – „veséket ajánlhatnak fel”.

A fővárosban a Duna Plaza előtt Magyarország Átfogó Egészségprogramját megvalósító „Szűrőkamion” egész nap az érkezők szív- és érrendszeri vizsgálatát, teljes test analízisét, csont vizsgálatát, vércukor, koleszterin, húgysav szint mérését, tüdőgyógyászati-, szemészeti-, fülészeti alapvizsgálatait és számos betegség kérdőíves felmérését is elvégzi március 8-án.

Forrás: www.weborvospro.hu
Helyszíni fotók: www.attekovacs.com

SzZs