Második helyre, előrébb került a Semmelweis Egyetem orvosi kara az új egyetemi rangsor szerint. Az Educatio statisztikai problémák miatt módosította a 2012-es felsőoktatási rangsort,  így helyet cserélt a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem orvosi kara. A kiigazítás nagy nyertese az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara, amely kilenc helyet lépett előre. Az összesített rangsor élén továbbra is az ELTE bölcsészkara áll.

A javítás az oktatói teljesítmény alapján összeállított rangsort érinti: az Educatio Nonprofit Kft. a lista összeállításához használt adatokat az erőforrás-minisztériumtól kapja, amely minden évben arra kéri a felsőoktatási intézményeket, hogy a hallgatói létszám mellett adják meg a minősített, vagyis tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát, valamint az MTA-doktorok és -tagok számát.

Egyes intézmények az MTA-tagok számát a tudományos fokozattal rendelkező oktatói létszám kiszámításakor is figyelembe vették – hiszen az MTA-doktoroknak is van doktori címe -, míg máshol külön-külön adták meg a PhD fokozattal és az MTA-hoz kötődő más címekkel rendelkező oktatók számát. A probléma elsősorban a természettudományi, műszaki és informatikai karokat érintette, több intézmény esetében a ténylegesnél kevesebb minősített oktató szerepelt a Nefmi statisztikájában, így a HVG Diploma különszámában és az eduline online rangsorában is. Az erőforrás-minisztréium és az Educatio úgy döntött, újra elkéri az adatokat az egyetemektől és főiskoláktól, az eduline-on – itt – már a javított rangsort böngészhetitek.

Az összesített kari rangsorban így a Semmelweis  Egyetem a második, míg a Pécsi Tudományegyetem a harmadik helyre került. A nagy nyertes az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara, amely a tizennegyedik helyről az ötödikre ugrott, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kara – amely január elseje óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részeként működik – viszont a tizedik helyről a tizenkettedikre csúszott vissza.

Forrás: Eduline.hu

SzZs