A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar és a Kerékpáros Magyarország Szövetség „Kerékpározás mint gyógyszer” címmel rendezett előadást, mely egyben a „Kerékpárra Magyarország” programsorozat nyitó rendezvénye is volt.

A fórumon Harangvölgyi András elmondta, hogy a kerékpározás 20 milliárdos sportpiaci részesedéssel Nr. 1 a sportpiacon, így rengeteg bevételt hoz az államnak.

Illendő lenne, – fogalmazott – hogy a kerékpárosok által befizetett adó egy részét az állam kerékpározás népszerűsítésére költse. A befektetés ráadásul megtérül, hiszen a rendszeresen kerékpározók egészségesebbek, tehát jobb munkaerők, és kevesebb egészségügyi kiadással járnak.

A kerékpáros szabadidősport jelentőségét, élettani hatását soha senki nem kérdőjelezte meg. Értékteremtő, prevenciós, rehabilitációs szerepe szintén ismert. Az országban rengeteg kerékpáros egyesület, csoport működik, amely önfenntartó támogatások nélkül szervezi meg szabadidős tevékenységét. A kerékpározás népszerűsítésével, egy jól kialakított kampánnyal azonban nemcsak a szabadidősport területén működő szervezeteket, hanem a hivatásfogalmú kerékpározást és a kerékpáros turizmust is helyzetbe lehetne hozni.

A sztárvendég Fábián Márk monocikli világbajnok volt és bemutatót is tartott

Csikai Mária a KMSz elnöke elmondta, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése mellett fontos a szoft eszközök támogatása is, hogy hosszútávon megbízható hiteles információkat, koordinált, és egységes képviseletet kapjon a szabadidős és turisztikai célú kerékpározás.

Dosek Ágoston a rekreáció szak vezetője, felhívta a figyelmet arra a hiátusra is, hogy a kerékpáros szabadidősport ismeretek, a gyermekek és felnőttek kerékpáros oktatása a nagy érdeklődés ellenére jelenleg nem oktatott tantárgy az egyetemen.

A „Kerékpárra Magyarország” című programsorozat „kerékpáros turizmus fejlesztése” fórummal február 16.-án folytatódik.

Forrás: Kerékpáros Magyarország Szövetség sajtóközlemény; www.kmsz.hu