Leonhard Thompson a kezelés előtt és után

Az inzulin feltalálása előtt az 1-es típusú (fiatalkori, inzulinfüggő) cukorbetegség egyenlő volt a lassú, de biztos halállal. A más kezelési mód hiányában éheztetéssel „kezelt” betegeket Elliott Joslin, a napjainkig a diabétesz kezelésében kimagasló szerepet játszó Boston-i klinika neves professzora – így jellemezte: „súlyuk éppen csak meghaladta a csontok és az emberi lélek együttes súlyát”.

A XX. század egyik legnagyobb találmánya, az inzulin felfedezése elsősorban Fredrick Banting torontoi ortopéd sebész nevéhez fűződik, aki úgy gondolta, hogy a hasnyálmirigyben termelődő emésztőnedvek károsíthatják a cukorszint szabályozásában kulcsszerepet játszó anyagot, így a hasnyálmirigy-vezeték lekötésével megmenthetik és előállíthatják az (akkor még névtelen) terméket, az inzulint. 1921-ben meggyőzte főnökét, John James Rickard Macleod, élettan professzort ötletének ígéretességéről, aki a tervezett kísérletek elvégzésére a fiatal orvostanhallgatót Charles Best-et állította Banting mellé. Az inzulinnak a pankreász kivonatból történő előállításába, illetve a kivonat tisztításának folyamatába később James Collip, a biokémia professzora is bekapcsolódott.

Az első inzulinnal kezelt cukorbeteg a 14 éves Leonard Thompson volt, akit szánalmas állapotban, magas vércukor szinttel és 3-5 literes napi vizeletürítéssel vettek fel a Toronto-i Közkórházba. A 450 napi kalória bevitelre beállított végstádiumú betegre ugyanaz a szörnyű sors várt, mint elődeire. Ám akkor megtörtént a csoda: Leonard Thompson 1922. január 11-én megkapta az életét megmentő első inzulin injekciót. A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre hamar elterjedt, és a Nobel Bizottság 1923-ban Banting-ot és Macleod-t Nobel díjra terjesztette fel. (A történelmi igazsághoz tartozik, hogy Banting Best-tel, Macleod pedig Collip-pal osztotta meg a kapott díjat). A Diabétesz Világnapot minden év november 14-én, Banting születésének napján ünnepeljük meg. A kampányt a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation; IDF) és a WHO 1991-ben hozta létre az egyre jobban terjedő diabétesz világjárvány hatására.

Dr. Körner Anna

Az első inzulinnal megmentett gyermek emlékére 1997-ben, az inzulin első beadásának 75. évfordulóján Szombathelyen dr. Szabó László főorvos szervezte meg az első Gyermekdiabétesz napot. A kezdeményezés nyomán 2006. januárjától a Magyar Diabétesz Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabétesz Szekciója évente országos méretű rendezvénnyel emlékezik meg erről a napról. Dr. Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika docense, Diabétesz és Endokrinológiai Osztály vezetője a rendezvényről elmondta: Az Országos Gyermekdiabétesz Napon a diabéteszről szóló tudományos  ismertterjesztő előadások mellett hagyományosan a gondozottak szolgáltatják a gazdag kulturális programot. A részvételi arány évről-évre egyre nő, de az igazi siker az lenne – emelte ki dr. Körner Anna – ha a Gyermekdiabétesz Nap majdan átlépné az ország határait, és ezt a napot a cukorbeteg gyermekek világnapjaként lehetne ünnepelni.

Forrás: dr. Körner Anna

SzZs