Az év legutolsó Semmelweis Szalonja Zöld Anikó festőművész kiállítása köré szerveződött. A rendezvény kellemesen sokszínű volt, felvonultatva különböző művészeti műfajokat. Ennek megfelelően a művésznő festményei által teremtett miliőben dr. Langer Róbert rektorhelyettes és Vértesaljai László atya „Szent Kozma és Szent Damján” című könyvét, valamint az iparművészetnek is áldozva, a Manier Divatszalon Németh Anikó tervezte ruháit mutatták be.

A megjelenteket dr. Tulassay Tivadar rektor köszöntötte. Beszédében a karácsony varázsát említette, az ünnepnek azt a szépségét, amit magunkban kell megtalálnunk, és nem a külsőségekben keresnünk. Így az ünnep akkor is szép és magasztos, ha nem tömérdek ajándék, tökéletes, repedésmentes bejgli vesz körül bennünket. Az idei legutolsó Semmelweis Szalon is ehhez a belső út-egyengetéshez kívánt elmélyülést és jó gondolatokat.

Zöld Anikó lírai hangvételű képei sajátos impressziókat ébresztenek. Művészete a tradíciókra, az emberiség közös kulturális kincsére építkezik. Kulturális emlékeink egy-egy tetszőlegesen kiválasztott darabját rekonstruálja alkotásain. A művésznővel Feledy Balázs művészeti író beszélgetett. A beszélgetés során kiderült, hogy Zöld Anikó tulajdonképpen véletlenül választotta a festői szakmát. Néprajzos édesapja sugallatára keramikusnak készült, de festő osztályba vették fel. Később a főiskolán Kmetty János tanítványa lett. A sors döntött abban, ami a továbbiakban nem is volt kérdéses: elkezdődött Zöld Anikó festői pályája. Alkotásait sűrű utazási élményei táplálják. Az utazások során rögzített vázlatok, fotók segítik az alkotásban. Zöld Anikó művészete egy híd a múlt és jelen között. A múltat nem nosztalgiával közelíti meg, hanem egy olyan különös, sajátos átéléssel, ami a kortárs művészetben egyedülálló. A Zöld Anikó művészetét bemutató kiadvány a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg ez év tavaszán.

Szent Kozma és Szent Damján, a keleti egyház két nagy szentje, a szent orvosok kultuszkörét tárgyalja a dr. Langer Róbert rektorhelyettes és Vértesaljai László atya közös kötete. Az atya egy vetítéssel kedveskedett a közönségnek, melynek során számos antik építészeti emléket ismertetett. Ezek között a szent orvosok tiszteletére emelt templomokat is. Szent Kozma és Szent Damján nem csak gyógyítottak, de papok is voltak, így  a testen túl a lélek épségéről is gondoskodtak.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 K. I.