Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából 2011. december 8-án jubileumi ünnepi ülést tartottak az Intézet Közösségi Központjában. Hatvan év alatt közel másfél millió fekvőbeteget, és hat millió ambuláns beteget láttak el az Intézet falai között. Az újjászervezett ORFI a felnőtt- és gyermekkori gyulladásos, autoimmun és anyagcsere-eredetű mozgásszervi betegségek, és a reumatológiai rehabilitáció nemzetközileg elismert hazai csúcsintézménye, amely ma nyolc klinikai osztállyal, több mint négyszáz ággyal működik. Az intézet főigazgatóját dr. Poór Gyula professzort kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseképpen a köztársasági elnök a Köztársaság Elnökének Érdeméremmel tüntette ki, melyet az ünnepségen adtak át.

Dr. Poór Gyula

Az intézmény 1951-es alapítása óta számos változáson ment keresztül, de ma is maradéktalanul betölti az alapításkor számára kijelölt országos vezető szerepet, vagyis a reumatológia területén egyaránt magas szinten végzi a betegellátást, oktatást, kutatást és szakmai irányítást. Az Intézet kulcsszerepet vállalt és vállal az innovatív gyógyszeres kezelések, a biológiai terápiák meghonosításában is.

Az ORFI nem csak a Semmelweis Egyetemen, hanem a Marosvásárhelyi Orvosegyetemen is széleskörű oktatómunkát végez, munkatársai révén részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia több bizottságának munkájában is.

Az intézmény a betegségek kezelésén túl felelős közösségi helyként kiemelt figyelmet fordít a betegek szakmai információs és lelki igényeinek kielégítésére. Ezért a közelmúltban kápolnát avattak, és a betegek hitéleti gondozásába mind a négy történelmi egyházat bevonták. A megújított konferenciaterem heti betegfórumoknak ad otthont, míg a klub-galéria művészeti kiállítások helyszíne. A tudás, a szakralitás és a művészet találkozásának az a célja, hogy az ORFI-ban kezelt betegek felkészült, lelkiekben is erős partnerként vegyenek részt gyógyításuk folyamatában.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Dr. Poór Gyula méltatása