Dr. Szél Ágoston rektorhelyettes a pályázatot elindító rendezvény köszöntőjében hangsúlyozta: a kutatómunka alulfinanszírozottsága miatt felértékelődtek azok a pályázatok, amelyeket az egyetemek számára elérhetővé tesz a kormányzat.
A Magiszter karokon átívelő tehetséggondozási program, amely összefogja az egyetemen most is működő tehetséggondozást és egységes struktúrát ad ennek. Nem titkolt szándéka a programnak, hogy kiválassza a leendő hallgatók, az egyetemre, illetve a doktori képzésre járók közül a legjobbakat és segítse őket – tette hozzá.
A rektorhelyettes úgy látja, a pályázati időszak befejezése után sem vesznek el az eredmények, mert a tehetséggondozás területén együttműködés alakul ki az egyetemen belül, és ugyancsak fontos hozadék a pályázati készség kialakulása is.

Dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke fontosnak tartja, hogy a pályázat a karok, a kutatócsoportok és a doktori iskolák együttműködését is szolgálja. A program végrehajtására jelentős összeg, több mint 400 millió forint áll rendelkezésre. A Magiszter Program július 1-től már működik, megvannak az első eredményei is.

A Magiszter Programnak négy alappillére van: az „Új Generáció” képzési program, a „Szabad Pálya” képzési és kutatási program, „Meritokrácia” támogatási alap, és a „Határok Nélkül” disszeminációs program.

TÁMOP-4.2.2.B-10/B-10/1-2010-0013