Ma Magyarországon minden HIV pozitív személy ingyenesen jut hozzá a megfelelő kezeléshez. Azonban a megelőzésre kell a legtöbb figyelmet fordítani – fogalmazott Szócska Miklós a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikikán tartott sajtótájékoztatón.

A célunk az, hogy társadalmi összefogás alakuljon a népegészségügyi szempontból fontos ügyekben – emelte ki az egészségügyért felelős államtitkár. Idén a vezető televíziók és a két legnagyobb internetes portál december 1-én az AIDS Elleni Világnapon a világnap szimbólumát, a piros szalagot viselik, részt vesznek a figyelemfelhívásban.

 

Magyarországon a HIV-vel fertőzöttek ingyenesen juthatnak ellátáshoz és kaphatják meg a szükséges gyógyszereket, melyek az életüket jelentősen meghosszabítják – emlékeztetett az államtitkár. Hazánkban nem számít népbetegségnek az AIDS, így viszonylag jó helyzetben vagyunk, de oda kell figyelnünk és nagy hangsúlyt kell fektetnünk a prevencióra – tette hozzá.

Világviszonylatban az új fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat. Hazánkban tavaly 182 új beteget regisztráltak. Mióta Magyarországon a regisztrációt vezetik, összesen 2500 megbetegedésről tudunk – mutatott rá dr. Pusztai Zsófia.

Dr. Kárpáti Sarolta elmondta: sokan azért nem jutnak megfelelő kezeléshez, mert nem vállalják betegségüket, mivel az ellátást csak névre szólóan lehet igénybe venni. A társadalom viszont kirekeszti a HIV-fertőzötteket, pedig a folyamatosan fejlődő kezelések mára akár 30-40 évvel is meghosszabbíthatnák a betegek életét – hívta fel a figyelmet.

Az AIDS a tíz leggyakoribb halálok egyike a világon. Ma körülbelül 33,3 millió ember HIV fertőzött és számuk naponta több mint 7000-rel növekszik. Az AIDS betegek 40%-a 30-39 éves korcsoportba, 23%-a a 40-49 éves korcsoportba tartozik. Magyarországon becslések szerint 3000 főre tehető azon személyek száma, akik együtt élnek a HIV vírussal, egyharmaduk pedig nem is tud a fertőzés tényéről. Hazánkban 1985 és 2011 harmadik negyedéve között összesen 2075 HIV-fertőzött személyt regisztráltak. 1986 – 2011 harmadik negyedéve között 648 személy betegedett meg, és 324 fő halt meg AIDS-ben.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kidolgozott egy stratégiát a 2011. és 2015. közötti időszakra, melynek célja az új HIV fertőzések számának csökkentése – tájékoztatott Szócska Miklós. Legutóbb két kereskedelmi tévécsatorna tehetségkutató műsorainak szereplői vettek részt a kampányban és hívták fel a figyelmet a betegségek – főként az HIV fertőzés – korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére – mondta el a szakpolitikus.

Az államtitkár aláhúzta: idén nagyobb összefogásra kerül sor, hiszen több tévécsatorna – az RTL Klub, Tv2, Mtv és a Duna tv – és két nagy hazai hírportál – az origo és az index – is részt vállal a programban, például tematikus műsorok sugárzásával, illetve tájékoztató anyagok megjelentetésével. Ezáltal a fokozottan veszélyeztetett korosztályokhoz is eljuthat az üzenet.

Forrás: kormany.hu