Konferencia keretében számoltak be a november 30-ával lezáródó Semmelweis Közösség-Semmelweis Világ projekt résztvevői az elmúlt két évben elért eredményekről. Mint arra dr. Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai és működésfejlesztési főigazgatója, a projekt vezetője emlékeztetett, a több mint 99 millió forintos európai uniós forrásból megvalósuló program három elemből állt, része volt a diplomás pályakövetési rendszer és a karrierközpont kialakítása, valamint az alumni mozgalom elindítása. „Ez a projekt is azon pályázatok közé tartozott, amelyek esetében a közép-magyarországi régió jelentős hátrányban volt. Ugyanazokat a dolgokat feleannyi pénzből kellett itt megvalósítani, mint a vidéki egyetemeken” – jegyezte meg a főigazgató.

Sinkó Eszter, a program szakmai vezetője bevezetőjében kitért arra, hogy a most már az Egészségügyi Közszolgálati Karhoz tartozó Egészségügyi Menedzserképző Központ (EKK-EMK) végzett először vizsgálatokat az orvosok migrációjáról, pályaelhagyásáról. Ez indokolja, hogy az EMK-hoz került a diplomás pályakövetési rendszerrel kapcsolatos kérdőívezés és a lebonyolítás. „Sajnos a frissen végzett orvostanhallgatók egyre nagyobb számban nyilatkoznak úgy, hogy elhagynák az országot. Ezen a helyzeten természetesen nem lehet ezzel a pályázattal változtatni, ugyanakkor fontos tudni, hogy a Semmelweis Egyetem által nyújtott képzések mennyire fedik le a piac igényeit” – mondta Sinkó Eszter, aki az EKK-EMK igazgatóhelyettese is.

A diplomás pályakövetési rendszer (DPR) keretében végzett reprezentatív felmérésből egyébként az derül ki, hogy nagyon jó munkaerőpiaci pozícióban vannak a Semmelweis Egyetemen végzett hallgatók. Erről már Girasek Edmond, a DPR alprojektvezetője beszélt. Egy kutatás keretében összesen 970, 2007-ben és 2009-ben végzett volt hallgatót kérdeztek meg telefonon. Eszerint az itt végzettek maximum három hónapon belül találnak állást. A volt diákok utólag nagyon pozitívan értékelték az egyetemi képzés színvonalát, a tanult tudás alkalmazhatóságát, s kiemelték az oktatók segítőkészségét is. A többség kellemes érzéssel gondol vissza az itt eltöltött időszakra, erre pedig már lehet alapozni az alumni közösséget – jegyezte meg Girasek Edmond.

A felmérés során a főállásból származó jövedelem összegére is rákérdeztek. Girasek Edmond úgy fogalmazott: ennek különösen fontos szerepe van annak fényében, hogy a fiatal orvosok zöme anyagi okok miatt vándorol el. A kérdőívben nem konkrét összegre kérdeztek, hanem bérkategóriákat jelöltek meg. A válaszolók több mint 80 százaléka a nettó 50-100 ezer forintos, illetve a nettó 100-130 ezer forintos kategóriát jelölte meg. A legtöbbet a Gyógyszerésztudományi Karon végzettek keresik, őket követik a Fogorvostudományi Kar hallgatói.

A pályakövetésnek és az „öregdiák” vagyis alumni mozgalom erősítésének is fontos célja egyfajta igazi Semmelweis Identitás kialakítása – mondta Girasek Edmond. A záró rendezvényen előadást tartott a projekt keretében létrehozott Alumni Iroda vezetője Horosz Áron is. A program hangsúlyos része a végzett hallgatókkal való kapcsolattartás erősítése, kapcsolattartási rendszerek kiépítése, cím-adatbázis kialakítása, rendezvények, szakmai előadások szervezése. A pénteki „öregdiák” találkozón egyébként több mint négyszázan vettek részt.

Az európai uniós forrásból finanszírozott projekt harmadik eleme a Karrierközpont és a karrierirodák kialakítása volt, amelyről többek között dr. Túry Ferenc, a karrieriroda szakmai vezetője tartott ismertetőt. A három irodát magába foglaló központtal a hallgatói karrier-tanácsadási szolgáltatásokat fejlesztették. A cél egyebek mellett az egyénre szabott pályaorientációs tanácsadási szolgálat, de segítenek életviteli és pszichoszociális kérdésekben is. DP