Befejeződött a 2011. évi „Tegyünk Együtt a Gyermekekért“ program, melynek keretében a Danone Kft. idén összesen 18.000.000 forintot utal át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat részére. A támogatás egy részéből a Klinikai Táplálkozási Program keretében Bakonybélben épülő Oktatási Központ építését támogatja a program, másik részéből olyan egységes, szakmai táplálási protokollokat fejlesztettek ki, amelyek segítik az orvosokat a daganatos és leukémiás betegséggel kezelt gyerekek megfelelő táplálásában a Magyarországon működő 9 gyermekonkológiai és rehabilitációs központban. Ezen kívül a TEGY program lehetővé tette Táplálási Team felállítását és folyamatos működtetését minden egyes gyermekonkológiai klinikán.

A Klinikai Táplálkozási program keretében az elmúlt években az onkológiai központok lerakták egy olyan, táplálkozási program alapjait, amely képes a daganatos betegségben szenvedő gyermekek egyedi igényeihez és adottságaihoz igazodva, de egységes szakmai protokollok alapján segíteni a gyermekek kezelés alatti egészséges táplálkozását.

Annak érdekében, hogy a gyermekek táplálása a protokoll szerint valósulhasson meg, a 8 gyermekonkológiai központban onkológus, dietetikus, pszichológus és életmód szakértőkből álló táplálkozási szakértői team-ek alakulnak és kezdik meg működésüket. A TEGY program támogatásából létrehozott szekértői team-ek nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

A támogatást szimbolizáló csekket, a protokollokat, valamint személyi mérlegeket a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján került adták át, ahol a látogatók, közéleti szereplők közvetlenül is örömet szereztek a klinikán daganatos és leukémiás betegséggel kezelt gyerekeknek.

SzZs

Forrás: Premier Kommunikáció