Nagy igényességgel megírt munkának tartja a kutatásszervezésről és inoovációmenedzsmentről szóló most megjelent tankönyvet dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. A november 22-én megtartott bemutatón egyebek mellett arról beszélt, hogy a könyvek mindig esztétikumot hordoznak és különösen igaz ez a Semmeweis Kiadó kiadványaira, amelyek mindig önmagukért beszélnek.

Dr. Pörzse Gábor, a SE Pályázati és Innovációs Központjának vezetője úgy látja: egyedülálló szakmai munka a tankönyv, amelyet a Semmelweis Egyetem (SE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közösen készített el. Mint mondta, ritka, hogy három ekkora egyetem két éven keresztül egy cél érdekében képes közösen dolgozni és ennek eredménye is van.

A könyvbemutatón a többi közt dr. Szél Ágoston rektorhelyettes, Antoni Györgyi, az ELTE Pályázati és Innovációs Központ vezetője, valamint dr. Hanák Péter, a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpont elnöke is tartott előadást.

A TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0023 számú pályázat keretében megvalósított Kutatásszervezés és innovációmenedzsment az egészség- és élettudományok területén című tananyag alapvető célja, hogy magas tudományos színvonalat jelentő, minőségi ismereteket nyújtson az innovációmenedzsment iránt érdeklődő hallgatók számára, kiemelve a témakör speciálisan élet- és egészségtudományi vonatkozásait.
A neves hazai szakemberek bevonásával kialakított tananyag moduláris szerkezetű, interdiszciplináris szemléletű; a legfontosabb hazai és külföldi innovációs elméleti ismeretek és azok gyakorlati felhasználási lehetőségeinek lényegre törő bemutatására koncentrál. Az általános információk mellett a hallgatók elmélyülhetnek e tudásanyag élet- és egészségtudományi vonatkozásaiban is.

A tananyag bevezeti a hallgatókat az innováció, a kutatás-fejlesztés fogalomrendszerébe, a nyílt innováció, a kutatóhelyek és az ipar új típusú kapcsolatainak kérdéskörébe. Bemutatja a nemzeti innovációs rendszer legfontosabb szereplőit, s tevékenységüket. Széles körű áttekintést ad az innovációs folyamat szakaszairól, azok finanszírozásáról, az uniós és hazai támogatási programokról. Külön fejezetben ismerteti meg a hallgatóval a pályázatírás és projektmenedzselés gyakorlatát. Az érdeklődők hasznos információkhoz juthatnak a K+F, innováció területén élenjáró országok gyakorlatának bemutatásából, valamint a szellemi tulajdon védelmét érintő napjainkban igencsak aktuális kérdések tárgyalása alapján.

A kialakított tananyag november 30-tól elérhető a Semmelweis Egyetem e-learninges felületén http://itc.semmelweis-univ.hu/moodle/, valamint a www.tankonyvtar.hu oldalon regisztráció után. A hallgatók a tíz fejezeten áthaladva, lépésről lépésre ismerkedhetnek meg az innováció valós jelentésével, teszteken, feladatokon keresztül ellenőrizhetik tudásukat.

T-Sz.Sz.