A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adományozta a parlamenti képviselők által alapított Szená-Torok kórus azt az összeget, amely az énekkar tizenötödik születésnapja alkalmából rendezett jótékonysági hangversenyen gyűlt össze. A pénz a szervátültetett gyerekek ellátását segíti majd, a klinikán működik ugyanis az az osztály, ahol az új vesére, májra, tüdőre váró és a szervátültetésen átesett gyermekek gondozását végzik – mondta az adomány átvételekor dr. Tulassay Tivadar a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika főigazgatója. Dr. Tulassay Tivadar úgy fogalmazott: mikor megkérdezték, hogy melyik betegségcsoport segítésére tudná felhasználni a klinika az összeget, azonnal a gyermektranszplantációt nevezete meg. Ebben az is közrejátszott, hogy az idei év második fele nagy jelentőségű a szervátültetés szempontjából, Magyarország a közelmúltban csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervcseréket koordináló szervezethez – emlékeztetett a rektor. Ennek következtében többek között a magas rizikócsoportba tartozó gyermekek is nagyobb eséllyel, a mostaninál gyorsabban juthatnak szervhez.

A Szená-Torok kórus képviseletében az összegyűlt pénzt átadó Kristyánné Aknai Erzsébet elmondta: 1996-ban alakult a kórus, elsősorban országgyűlési képviselőkből és minisztériumi dolgozókból. Eddig több mint kétszáz fellépésük volt, amelyeken mindig jótékony célokra gyűjtöttek. „Fő alapelvünk, hogy segítsük koncertjeinkkel azokat, akik valamilyen okból kevesebbet kapnak a társadalom figyelméből, vagy valamilyen okból segítségre szorulnak” – tette hozzá.

Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is a veseátültetés a leggyakoribb, ezt követi a máj-, majd a szív- és a tüdőtranszplantáció. A várakozási idő ugyanakkor a kisebbeknél jóval kevesebb. Míg egy felnőtt esetében a több éves várakozás sem ritka, addig egy gyermek átlagosan egy-másfél éven belül új szervhez jut. Évente mintegy tizenöten várnak vesére és nagyjából ennyi transzplantáció meg is történik – mondja dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője. Az általa vezetett nephrológiai osztály több mint száz vesetranszplantáción átesett gyerek utógondozását végzi. Kezdetben hetente, majd kéthetente, később hathetente jönnek ide kontrollra a szervátültetett gyerekek az ország számos pontjáról.

A gyermekkori szervátültetés helyzetéről a Semmelweis Egyetem újság következő számában olvashatnak részletesebben. DP