A Semmelweis Kiadó Titoknyitogató sorozatának újabb négy kötetét mutatták be a Semmelweis Szalonban október 26-án. A könyv quadriganum Táncos László szerkesztő – riporter és Oláh Zoltán rendező – operatőr: Titoknyitogató életrajzi riport filmsorozata alapján készült Lovass Katalin és Békésy János gondozásában.

Torokszorítóak a híres mesterekkel átélt szellemi kalandok, melyek felidézik a béke-korszakot, amikor még volt idő a bensőséges kapcsolatokra. Radnóti sorait idézte sorra köszöntőjében dr. Tulassay Tivadar rektor az orvostudósok agorájának újabb négy életútját bemutató délutánon, és nem csak az emlékek, de a közelség otthonosságának fontosságát is megvilágította a költő örökérvényű kérdésével: Ki gépen száll fölé, annak mit rejt e táj?…Minden esetre a Semmelweis Pantheon kapuin feltáruló titkok bizonyossá teszik, hogy mindenkor a békességre építkező gondolatokat kell magunkkal vinni.
A 2005-ben elindult sorozat címe negyedik részéig az Apáink jönnek velünk szembe, majd ettől kezdve már a sejtelmesen találó Titoknyitogató címet viseli.

A titkok azok a csodák, melyeknek addig kell birtokába jutnunk amíg van kitől kérdeznünk róluk. Ha hanyagul elszalasztjuk a pillanatot, akkor már csak bezárt ajtók előtt sirathatjuk az örökre elveszett kincseket. Igaz ez naivan örökéletűnek remélt szüleink-nagyszüleink meséire, a családi legendárium soha nem reprodukálható történeteire, és ugyanúgy igaz mestereinknek az idő múlásával pótolhatatlanná váló személyes emlékeire, tudására. Kérdezni kell még időben, figyelni, rögzíteni és emlékezni minden gondolatra, hiszen a titkok kapuja egyszer végleg bezárul.
Mulandóságunknak ezt a kincsestárát feszegeti Táncos László értőn háttérbe vonuló szerkesztő-riporteri gondolat-vezérfonalaival a Semmelweis Kiadó immár 32 kötetes életmű-sorozata, amely tanulságból-tanúságból dolgozza fel a tudósi-orvosi életműveket. Úgy rendezi időről-időre az egyetem szellemi nagyságainak sosem hallott emlékeit, ahogyan ünnepek előtt sorban kipakoljuk és felfedezzük fiókjaink kincseit. A rendezett térben ilyenkor olyan értékeket is lelünk, amelyek létezéséről sejtelmünk sem volt. Korábban a mesterekre, tanárokra csak egy-egy tollrajz, fénykép vagy szájhagyomány alapján emlékeztek. Az orvostudomány, az egyetem kiemelkedő egyéniségei e sorozat keretében élményeik, életútjuk felelevenítésével útravalót adnak a jövő nemzedékének, s nyomot hagynak a magyar orvos-kultúrtörténetben. Pontosan arra keres választ a sorozat, hogy a potenciális indulók közül végül kiből, miért és hogyan lesz világszerte elismert tudós személyiség, és mik azok az emberi titkok, melyeken mestereinkkel kapcsolatban talán nem is gondolkoznánk el. Hiszen kinek jut eszébe rettegve szeretett professzoráról az, hogy rakoncátlan kisfiú lehetett, vagy félt a bombázástól.

A most bemutatott négy kötetben négy tudós mutatkozik meg: Bánóczy Jolán professor emerita, fogszakorvos, az orvostudományok kandidátusa, 23 szakkönyv szerzője, nemzetközi szervezetek tisztségviselője, Süveges Ildikó professor emerita, szemorvos, az orvostudományok kandidátusa, a Szemészeti Kollégium elnöke, Forgács Iván professor emeritus, az orvostudományok kandidátusa, a WHO végrehajtó tanácsának tagja, és Istvánfi Csaba professzor emeritus, a TF volt rektora, a pszichológiai tudományok kandidátusa, a MOB Életút programjának igazgatója.

Urban Beatrice