Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése, szoros együttműködésben az Európai Unió intézményeivel és a tagországok egészségügyi hatóságaival. Az Első Európai Antibiotikum Napot 2008. november 18-án rendezték meg, ezt követően évente ezen a napon hívjuk fel a lakosság és egészségügyi szakemberek figyelmét az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes használatára az Unió minden tagállamában.

A Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztály honlapján megtalálhatók az ECDC ezévi Antibiotikum napi közleményei.

Az antibiotikumok nem megfelelő (indokolatlan, helytelen vagy túlzott) alkalmazása súlyos közegészségügyi veszélyt jelent, felgyorsítja az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenését és elterjedését. A rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak, a fertőzötteknél magasabb a halálozási arány, mint az antibiotikumokra érzékeny baktériumok által okozott esetekben. Az ilyen fertőzések gyógyítása a megfelelő antibiotikumok hiánya miatt korlátozott, a terápiás költségek lényegesen magasabbak.

Számos európai tagállamban – hazánkban is – megjelentek a multirezisztens (számos antibiotikum csoporttal szemben ellenálló) kórokozók mellett az úgynevezett panrezisztens kórokozók is. Ez azért veszélyes, mert a panrezisztens kórokozók által kiváltott fertőzés esetén gyakorlatilag nincs terápiás lehetőség, ugyanis ezek a kórokozók valamennyi jelenleg létező antibiotikummal szemben ellenállók.
A közeljövőben nem várható új antibiotikumok megjelenése, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az antibiotikumok a jövőben nem lesznek elég hatékonyak a fertőzések leküzdésében.

Az Európai Antibiotikum Nap figyelemfelkeltő rendezvényeinek célja az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása és az antibiotikum-felhasználás csökkentése. Az antibiotikumok felelősségteljes és helyes alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a bakteriális rezisztencia aránya, illetve az antibiotikumok megőrizzék hatásosságukat a következő generációk számára is.

Forrás: ANTSZ

SzZs