A kormány döntött az olimpiai és paralimpiai felkészüléssel, az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításáról.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével készült szabályozás biztosítja a mintegy 350 olimpiai és paralimpiai sportoló 2012-es londoni olimpiára és paralimpiára való sikeres felkészüléséhez elengedhetetlen korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátását.

A kormánydöntés nyomán egységes rendszer jön létre az olimpiai és paralimpiai kerettagok felkészítése, vizsgálata és szükség esetén kezelése érdekében. Ezzel együtt 24 órás telefonos ügyfélszolgálati rendszer kezdi meg munkáját az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi telephelyén, ahonnan szakszemélyzet segítségével a sérülés vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót azonnal a megfelelő ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe irányítják.

A kiemelt ellátást a megfelelő szakmai és területi lefedettség érdekében országosan 10 intézmény végzi, köztük a Semmelweis Egyetem is.

Az ellátáshoz és az ehhez szükséges rendszer kiépítéséhez idén a kormány 78,2 millió forintot csoportosít át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetébe, 2012-re pedig a jövő évi költségvetés tervezésénél az olimpiáig tartó időszakra időarányosan biztosít forrást.